15 december 2021

Weer naar Schoorl

 

Met broer Jan in de duinen van Schoorl

Vandaag naar broer en schoonzus in Zwaagdijk. Ik zat nog niet in de trein of ik had het boek van Yalom weer ter verdere lezing ter hand genomen. Ook in de Intercity naar Hoorn las ik verder; het boek intrigeert en interesseert me bijzonder; die Yalom kan zo fascinerend goed schrijven. Het bijkomend effect was dat de reis relatief kort duurde; voordat ik het wist was ik in Hoorn. Tot mijn verbazing stond broer Jan er niet, althans dat dacht ik. Daarom appte ik maar even dat ik er al was en daar kwam hij aangelopen; wist niet dat er ook een achteruitgang was bij het station Hoorn. Snel waren we op weg met zijn mooie nieuwe bolide. Fijn om Thea weer te zien; was zo te zien goed hersteld. We dronken lekker koffie en broer werd ongeduldig; hij wilde aan de wandel. Met de auto dwars door Noord Holland naar de kust en uiteraard naar Schoorl, de plek waar in 1946 "alles" begon. Daar aangekomen beklommen we traditioneel het klimduin. Deze keer haalde ook Jan - e zelfs zonder echt te hijgen! - de top van dit hoge zandduin. Hij is ongehoord afgevallen en doet al jaren veel aan zijn conditie en dat was te merken. Hij lijkt qua gezicht nu ontzettend op wijlen onze grootvader van Elven.
We liepen door de duinen richting zee; we genoten van het prachtige landschap en het goede wandelweer; beetje heiig (met dank voor de correctie) misschien, maar droog en niet echt koud. Ik had een bammetje in m'n jaszak gedaan en liep zonder rugzak; is lekker relaxed, "chill" hoor. We hadden, zoals dat vaak met gezamenlijk wandelen gaat een goed gesprek en nu niet alleen over ons gedeeld verleden maar ook wat ons zo ter harte gaat; echt broers onder elkaar; deed me veel goed!
Weer terug in Schoorl wilden we even kijken of de bakker aldaar nog van die heerlijke Noord Hollandse taai taai had. Helaas kon de uiterst behulpzame dame in de winkel zelfs na lang zoeken in de vriezer geen taai taai meer vinden voor ons en keerden wij zonder taai terug naar schoonzus Thea. Onderweg pikten we Thea's moeder nog op in Hoogkarspel.
Via de chat heb ik nog gezellig zitten kletsen met de twee dochters van Jan en Thea; leuk om die jonge vrouwen met hun kinderen weer even te zien; had hen graag even in het echt gezien; misschien een volgende keer.
Jan kookte intussen en we hebben genoeglijk met z'n viertjes zitten eten. Jan bracht me terug naar het station Hoorn en de terugweg ging, dankzij Yalom weer razendsnel. Ben wel bijtijds gaan slapen; morgen vroeg weer op, want Ab zou om 8.00 komen; dat betekent in de praktijk meestal een kwartiertje - minstens - vroeger.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heiig