26 december 2021

Magisch voedsel, daar gaat het om!

 We verheugden ons op het weerzien van onze zonen van vanavond. Hugo en Tycho zijn heel oude vrienden en hebben elkaar lang niet gezien; twee kletsmajoren die vast veel aan elkaar hebben te vertellen. En daar hoort magisch voedsel bij! Rijstebrij met rozijnen, kaneel, bruine suiker en boter. Later die avond zou ik er nog op attent worden gemaakt dat ik er in het verleden ook nog een citroenschilletje bij in kookte; dat was ik kwijt, maar zal ik een volgende keer goed maken.
De ochtend hield ik mij onledig met de afwas van minstens een week, het tussendoor steeds maar roeren in de pan met rijstebrij. 
's-Middags kwam Tycho en gingen we aan de thee. Was fijn zo met z'n drietjes bijpraten. Roos en Tycho gaan af en toe met elkaar uit eten, maar ik had Tycho ook lang niet gezien. Leuk om moeder en zoon zo met elkaar  in gesprek te zien. Uiteraard kwam het onderwerp Corona aan de orde. Tycho was nogal uitgesproken in zijn oordeel over antivaxers; hun argumentatie sloeg nergens op. Iedereen gebruikt Facebook en andere apps waaruit op te maken valt wat je zoal uitspookt, daar voegt de QR code niets aan toe en daar hoor je ook niemand over. Was iets waar ik nog niet eens aan gedacht had, maar het verbaast mij wel eens dat ik maandelijks van Google een overzicht krijg van waar ik in zo'n maand allemaal geweest ben; dat wordt kennelijk heel precies geregistreerd op basis van waar mijn telefoon heeft verkeerd. Doet mij niet zo veel, maar het is toch wel bijzonder; heeft voordelen en ongetwijfeld ook nadelen. Ik zit daar niet zo mee; schrijf tenslotte ook een dagelijkse blog waarbij ik van alles over mijn belevenissen laat lezen. Verbaas me er overigens wel over dat anderen daarin blijken te zijn geïnteresseerd, maar misschien zijn dat dat ook vooral dataverzamelende algorithmen.
We gingen vroeg eten; eerst de soep, die had ik, vanwege ruimtegebrek op het balkon gezet; was koel genoeg, want geheel bevroren. De eerste lege pan! Vervolgens de boerenkool; daar had ik zo veel van gemaakt dat ik maar alvast een liter had ingevroren. Bij de rest deed ik jus en vlees en warmde het goed op tot het de juiste consistentie en temperatuur had. Ik schepte op en daar werd gebeld; was natuurlijk Hugo. Die wilde ook wel een vorkje mee prikken. De twee mannen waren duidelijk heel verheugd om elkaar weer te zien en gaven daar luid en duidelijk kond van; leuk om dat als ouders van dit tweetal aan te horen! Intussen schoof het grootste deel van de boerenkool naar binnen; er bleef nog een restje over voor de koelkast. En toen het pièce de résistance, het magisch voedsel zoals Jim dat ooit heeft gemunt, de rijstebrij, Was aanvankelijk louter voor Tycho bestemd, maar Hugo kreeg natuurlijk ook een likje mee. Voor Roos maakte ik vla, waarbij ik iets in het pannetje liet zitten om zelf op te smikkelen. De mannen kwamen tot de conclusie dat er een speciale maaltijd met louter magisch voedsel moest worden georganiseerd waar ook Peter aan deel zou nemen en misschien nog wel een van de oude vrienden. Komt goed.
Hugo ging naar huis en niet veel later ging ik naar Utrecht om op tweede kerstdag mijn boosterprik voor Corona te gaan halen. Was makkelijk te vinden; met koeieletters stond de enorme hal van de GGD te pronken. Het was er behoorlijk druk en vooral heel goed georganiseerd. Het prikje stelt niets voor; dat daar zo'n drukte om gemaakt wordt lijkt wat buitenaards. Overigens had of heb ik nog steeds bedenkingen tegen mRNA-vaccins; zou die niet zo een twee drie aan jongeren, zeker niet aan kinderen toedienen, maar wat is mijn oordeel waard; ik heb zonder enige aarzeling mijzelf hiermee laten vaccineren vanuit een groot vertrouwen in de wetenschap. Overigens is er nu ook een "ouderwets bereid" vaccin, Nuvaxovid, waartegen ik geen enkel bezwaar zou kunnen bedenken. Wie dat weigert zit toch vooral zichzelf in de weg.

Recept magisch voedsel
500 ml melk, 50 gram witte rijst, 50 gram rozijnen, koffielepel kaneel, klontje boter flinke schep bruine suiker en een stukje citroenschil. Op laag vuur opkoken en op zo laag mogelijk vuur laten pruttelen en gaar worden. Regelmatig even door roeren. Je ziet wel wanneer het goed is. Dan laat je het afkoelen; het wordt heel stijf. En voor het opdienen weer opwarmen en met wat melk of room los roeren. Vingers natellen; het is zo lekker!

Geen opmerkingen: