16 september 2021

Recept voor chai specerijmengsel

 

Vrijdag gekocht op de markt voor de chai

Een hele kleinkinderdag vandaag (en hun moeders natuurlijk). Vanmorgen was ik naar Arja met een paar lekkere dingetjes voor de kinderen: notenpasta waar Sam, onze lastige eter van houdt, honing van de imker (echte natuurhoning dus) en een zak lekker gebrande cashewnootjes om mee te bakken. Daar kun je mee langskomen nietwaar. Ik was eigenlijk een beetje onverwachts gegaan, maar het schikte prima; ik kwam op een tijdstip met betrekkelijk grote rust; slechts 1 kind van vier jaar over de vloer. Arja zat met haar wat te knutselen met cijfers, lijm en papiersnippers zodat de peuter een begrip van het cijfer 2 zou krijgen; een leuke, speelse manier om kinderen iets te leren zonder dat het op leren lijkt. Boven lagen er nog vier te slapen waaronder Sam en Morris. Ontzettend rustig dus. We konden zelfs in de tuin meer dan een uur lang in alle rust met elkaar praten. Tegen twee uur kwam er reuring in de zaak; Sam werd uit bed gehaald en kwam bij mij op schoot zodat Arja in alle rust Morris en de andere twee uit bed kon halen. Ze aten wat en werden vervolgens in de bakfiets keurig op stoeltjes geplaatst en daar gingen ze naar school om Evi en Sjoerd op te halen. Ik ging wandelen naar het centraal station van den Haag; leuk zo door de stad heen. Echt een grote stad met alle drukte die daarbij hoort. Ik kon direct de Intercity nemen naar Gouda en liep naar Joke et al. Door het kleine raampje in de deur werd ik hartelijk begroet door de kleinkinderen alvorens naar binnen gelaten te worden. Worst hadden ze nog van mijn vorig bezoek; was nog niet op. Natuurlijk wat voorlezen en tekeningen bekijken. Heerlijk zo met de kleinkinderen bezig te zijn. Is een vreugde op m'n ouwe dag. Maar ook met Joke uitvoerig kunnen praten over koken en deze keer over Chai, het Oosterse woord voor thee. Joke had een recept uit haar Indiaas kookboek voor een specerijmengsel waarmee je thee kunt omdopen tot chai en daarmee een verslavend lekker drankje kon maken. Helaas had ze zelf niet meer van dat mengsel, maar ik nam een foto van het recept uit het boek om het zelf te gaan maken. Uiteindelijk zou ik de ingrediënten de volgende dag ook kopen en het resultaat was inderdaad een heerlijke theedrank!
Chai recept: 50 gram gemberpoeier, 25 gram kaneel, 25 gram kruidnagelpoeier, 15 gram zwarte peper, 15 gram kardemom. Goed mengen.
Ik heb de procedure vereenvoudigd en ben tevreden over het resultaat. Gewoon thee zetten met een thee ei, met een paar stukjes verse gember in de pot. Inschenken in een beker, klein schepje van het specerijmengsel erbij, klein schepje suiker, een ferme scheut melk en nog even naverhitten in de magnetron en smikkelen!

Geen opmerkingen: