01 september 2021

Extra CO2 voor de planten

 

Meer dan manshoge brandnetels

Het valt mij dit jaar op dat de wilde planten het zo ontzettend goed doen, d.w.z. dat een paar soorten spectaculair uitgroeien; paardenbloemen met bladeren als een struik andijvie, grassprieten van een meter lang. Ik ben niet de enige die het opmerkt; Roos kwam ook iemand tegen die zich over deze groeispurt verbaasde. 
Voor de groei van een plant zijn water en voedingsstoffen van belang en natuurlijk zonlicht. Dat laatste is er 's-zomers vrijwel altijd wel en de zomer van dit jaar is daar geen uitzondering op. Wel is er uitbundig veel regen gevallen en dat zal een mede oorzaak zijn geweest, maar ik vermoed ook dat de planten het IPCC rapport hebben gelezen, dat spreekt over de toename van zo'n 30% van de CO2 concentratie in de lucht, naast mineralen een hoofdingrediënt voor de planten om te groeien. 
Aan de opgang naar het hondenveldje bij de IJsbaan van de Bilt zijn de brandnetels meer dan manshoog dit jaar. Deze liefhebbers van gebonden stikstof komen wat dat betreft ruimschoots aan hun trekken door de honden die met hoge nood uit de auto's van hun bazen naar dit veldje worden getransporteerd en pissen een belangrijk deel van hun blaas leeg bij het begin van het terrein; daarin zitten ureum en urinezuur en dat zijn vormen van gebonden stikstof, net als de ammoniak uit de veeteelt. De hoge CO2 concentratie zorgt vervolgens voor de reuzengroei; wat brinta is voor de opgroeiende kinderen is CO2 voor de planten en bomen.

Geen opmerkingen: