19 september 2021

Gelukkig weer een recital

 

De twee uitvoerenden

Dat was lang geleden dat we als afdeling Utrecht van de VvhL een recital konden beluisteren; de laatste keer was in Den Dolder, alzo memoreerde onze voorzitter Robert bij de opening van de liedmiddag. We verheugden ons er allen op. Nog wel onder lichte restricties vanwege de nasleep van de pandemie. Zo werden we binnen gelaten via de tuin van "de Zeven Linden", de fijne locatie waar vaak onze recitals worden georganiseerd. Op zicht een leuk begin, zonnig en met z'n allen in de prachtige, grote stadstuin. 
Voorzitter opende het concert met de boven genoemde woorden en daar kwamen de uitvoerenden, Hans Pieter Herman, bariton en pianist Bas Verheijden naar voren. Bas hield een korte introductie over "Schwanengesang¨, de serie liederen die ten onrechte als een derde cyclus van Schubert worden benoemd. Bas vertelde dat de uitgever na de dood van Schubert zijn laatste liederen bijeen zocht en als cyclus had uitgegeven; ongetwijfeld uit verkoop-motieven. Nou ja, daarover zullen we nu niet meer treuren want - misschien niet zo'n duidelijke samenhang als de andere twee cycli - maar daarom niet minder prachtig.
Het duo trad vanmiddag voor de tweede keer op vanwege de restricties. 
En daar klaterden de eerste klanken van "Liebesbotschaft", prachtige muzikale weergave van een beekje dat over de rotsen klatert; prachtig gezongen door Hans Pieter. Het raakte me om dit lied weer te horen. Ook de andere liederen. Hans Pieter zingt de liederen met veel overgave en uitdrukkingsvol; een schitterende vertolking. 
Na afloop spraken we nog na met hem. Het is een cyclus die veel vraagt van een zanger en dan twee keer op een middag; dat is een topprestatie. 


Zondag 19 september VVhL met Hans Pieter Herman en Bas Verheijden

Geen opmerkingen: