18 juni 2019

Slijtage

Diagnostiek
Die diagnose had ik zelf eerlijk gezegd ook al bedacht; tenslotte heb ik al 71 jaar veel van mijn ogen gevergd. Als klein kind las ik al stiekem met een lampje en een batterij onder de dekens zodat mijn ouders het niet zouden merken; lezen is altijd mijn passie geweest en zelfs nu het een stuk moeilijker gaat kan ik het af en toe niet laten.
Volgens mij komt het vooral door overmatig in de sauna te gaan zitten; deed me altijd al pijn aan m'n ogen dus hield ik mijn handen er altijd voor, maar toch?! Een half jaar geleden merkte ik tot mijn schrik dat ik met mijn rechteroog eigenlijk niet meer kon lezen en dat ik dat compenseerde met het linkeroog. Met een zelftest van Internet deed ik een test op macula degeneratie en dat was duidelijk helaas.
Enkele weken geleden was ik voor een oogontsteking bij de huisarts en kreeg een recept voor chlooramfenicol druppels die prima hielpen. Ik vertelde ook over mijn leesproblemen en kreeg een verwijzing voor de oogkliniek waar ik vandaag ben geweest.
Na een enorme serie metingen door een ophtalmiste nam de oogarts de moeite om ook een kijkje te nemen en mij de diagnose toe te vertrouwen; slijtage.
Vanaf het moment van terugkeer zit ik wat te peinzen. Vooral over wat ik met mijn dierbare "klassieken" zal gaan doen. Ik wil graag dat zij ergens een welkom thuis gaan vinden; ik heb niet de illusie dat ik ze zelf nog een keer uit zal lezen en naar de WVT brengen gaat mij te ver. 

Geen opmerkingen: