27 juni 2019

Die vreselijke natuur!

Deze week, tijdens zo'n warme dag dat je 's-nachts alle ramen en deuren open laat staan, werd ik 's-morgens vroeg al opgeschrikt door een doordringend lawaai dat ik niet kon thuisbrengen. Bleek een door de gemeente ingehuurde organisatie te betreffen die met stoom het nauwelijks aanwezige onkruid tussen de tegels trachtte te doden. Het lijkt wel of het bestrijden van alles dat "niet thuishoort" in onze verbaksteende leefomgeving een hoger doel betreft. Met lede ogen zie ik steeds meer particulieren hun vaak piepkleine tuintjes betegelen zodat er vooral geen onderhoud meer aan hoeft te worden gepleegd of dat het automobiel er kan worden geplaatst. Het regenwater kan het grondwater niet meer bereiken en wordt direct als afval in het riool geloosd.
En dan hoor je ook iedereen klagen over de eikenprocessierups of het een invasie van "de vijand" betreft en dan laten ze de verwondingen zien die verdacht veel lijken op van die ouderwetse muggenbeten die ik deze af en toe natte zomer ook weer "verwelkom"; ik heb de laatste jaren nauwelijks meer insecten in mijn flat en muggen al helemaal niet meer; pas dit jaar hoor ik die akelige zoemers middenin de nacht weer op zoektocht gaan naar mijn voor hen zo onontbeerlijk bloed. Nou ja, je moet er wat voor over hebben har har.
En die akelige teken natuurlijk; ben er tegenwoordig ook aanzienlijk alerter op dan "vroegig"; ben ontzettend vaak door teken gebeten, gelukkig steeds zonder (merkbare) gevolgen afgezien van sterk jeukende bulten. Maar sinds ik in toenemende mate van mijn natuurvrienden hoor over gevallen van Lyme ben ik aanzienlijk oplettender geworden.
Maar wat ik echt vreselijk vind is toch wel dat de natuur en natuurlijke processen breed worden beschouwd als onwenselijk. Wanneer je die bladblazers tekeer hoort gaan zodra de eerste blaadjes vallen en openbare perkjes netter worden geblazen dan de vloer van mijn flat beknelt mij dat; zou dan niemand zich realiseren dat dit natuurlijke processen zijn zonder dewelke ons eigen habitat ten gronde gaat? Houd die tuinen toch voor de planten en niet voor de auto's; geef insecten en onkruiden een kans; we hebben het als mens ook zo nodig!

Geen opmerkingen: