13 juni 2019

Hij bijt!

In de gevechtshouding har har
Vanmorgen voor de laatste keer (voorlopig dan, deo volente) heerlijk ontbijtje bij "Schaepkens". Daarna de spullen ingepakt, bagage in depot gegeven en op voor de laatste Limbabse wandeling. Ik stelde voor om weer in Klimmen te beginnen en weer die fraaie mergelrots te bezoeken. Ik wilde ook met Roos' determinatie-app proberen om de pimpernel definitief te determineren. Al met al was het weer een heerlijke wandeling; uiteraard liepen we een andere route dan gisteren, maar we werden niet teleurgesteld. Het begon al met een grote verrassing toen we nog geen tien minuten onderweg waren. Roos zag een groot insect op de weg liggen; de stommerd lag op zijn rug. Het was inderdaad een "hij" en wel een heel bijzondere: een vliegend hert. Roos wilde hem helpen om weer op zijn pootjes terecht te komen; "hij bijt", zei ze bijna verontwaardigd. Ik pakte het reusachtige insect op, hoewel reusachtig; hij was niet zo groot als die we vorige week in Roemeniƫ hadden gezien, maar toch wel best groot; hij nam stoer de gevechtshouding aan. Roos fotografeerde hem op mijn verzoek voor deze blog.
Smulluh!!
We liepen op geleide van Komoot langs boerenpaadjes; wel richting de mergelrots, maar ik wist toch niet zo precies waar dat wel mocht zijn. We namen de gele-paaltjes route en tot ons grote genoegen kwam die precies langs de plek waar we zo graag wilden wezen. Nu zonder regen was het nog mooier dan gisteren. Roos zag het "roosje" dat ze gisteren niet kon vinden. We probeerden met de "app" om de pimpernel te determineren. Eerst noemde hij het de pinksterbloem en uiteindelijk de zwart knoopkruid. Ik besloot om maar een stuk van de plant mee te nemen. Het was achteraf in ieder geval geen pimpernel; vriend Dick stuurde een mooie link over deze zeldzame plant; komt wel degelijk voor in deze kalkrijke zonnige hellingen in Limburg, maar de bladeren zien er heel anders uit.
We liepen verder, genoten van het Limburgse landschap en besloten om lekker te gaan lunchen bij de slager. Die toverde op ons verzoek twee lekkernijen uit brood, sla, en heerlijk beleg. En toen was het afgelopen en haalden we onze spullen van het hotel en gingen met de trein naar huis.

Geen opmerkingen: