25 februari 2019

Straat van de poëzie in Madrid

De enige Rembrandt in het Prado. Saskia als Judith
bij de maaltijd van Holofernes.
Gisteravond hadden we nog op een gezellig plekje een wijntje gedronken. Wat ons opviel was dat er op de weg ernaartoe gedichten in het plaveisel waren gezet in messing letters. Nu had Roos de vraag bereikt of ze in Madrid wilde uitkijken naar "de straat van de poëzie" en dat moest dus wel hier zijn!
Vanmorgen gingen we naar het Prado; het bekendste museum van Madrid met de beroemde werken van Jeroen Bosch en veel van de Spaanse schilders. Maar eerst natuurlijk een ontbijtje. Dat lukt hier overal en ook vandaag vonden we weer een gezellig Spaans tentje waar we een kop koffie met lekkers scoorden. Daarna naar de straat van de poëzie, de calle de las huertas; Roos maakte van vrijwel alle gedichten een foto om op facebook te zetten. We passeerden ons gezellige plekje van gisteravond. Aangekomen bij El Prado zagen we een onafzienbare rij wachtenden en daar doe ik niet aan mee! Wij gingen naar het nabij gelegen El Retiro, het grote park van Madrid. Daar liepen we enkele uren en bekeken in het Palazzo de cristal de aldaar hangende draadstructuren; een bijzondere vorm van kunst.
Toen we na die uren bij het Prado terugkwamen konden we direct naar binnen en tickets kopen.
Transparante draadstructuren
in het Palazzo de cristal
Dit is een mega-museum waarbij het Thysse zelfs een kleintje is?! We werkten alle niet-religieuze kunst in redelijk hoog tempo af. We besloten met de Hollandse en Vlaamse schilderijen. Er hing een schitterende Saskia en veel van Rubens. We begonnen wat verzadigd te worden van al die schilderijen en de vele uren kijken. En ... we kregen een onbedaarlijke trek dus een restaurantje gezocht en snel gevonden waar we weer heerlijk hebben gegeten. Daarna terug naar ons hostal en met deze en gene ge-appt en de mails bijgewerkt. Zo tegen de schemer gingen we weer op pad voor een wijntje bij het leuke plekje van gisteravond. Het was vol, maar we mochten aanschuiven bij een meneer alleen. Bleek ook een Nederlander te zijn en al gauw zaten we in een allergenoeglijkst gesprek over van alles dat OSM'ers bezig houdt als muziek, bridge, cultuur en wandelen. We kregen zijn visite kaartje.
De volgende dag hebben we ons contact nog bevestigd via e-mail.

Geen opmerkingen: