08 februari 2019

CO2

Hier in Calpe is het al kalksteen wat de klok slaat; de restanten van ontelbare hoeveelheden kalkdiertjes die miljoenen jaren geleden met hun skeletjes de zeebodem hebben gevuld en die door de platentectoniek zijn opgestuwd tot de bergen waar we heden zo graag onze wandelingen maken. Ik moet daar steeds aan denken en vooral ook aan de onwaarschijnlijke hoeveelheden CO2 die op deze wijze op biologische wijze werden opgeslagen.
Het houdt me toch wel heel erg bezig die klimaatverandering die zich heden afspeelt door toedoen van menselijke industriƫle activiteiten waarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt voor energie productie en waarbij het broeikasgas CO2 vrijkomt.
Ik lees heden in een boek van John Brockman: "What should we be worried about"; een boek in de Edge series. Een honderdtal prominente wetenschappers schrijven in dit kader over welke zaken zij hun zorg willen uitspreken. U begrijpt lezer dat CO2 prominent genoemd werd en tevens de overbevolking, AI, genetische manipulatie, longevity en nog zo wat van die moderne ontwikkelingen.
Ik ben van de weeromstuit hier in Calpe maar eens begonnen met de zoveelste keer om de schitterende BBC serie over geologie te bekijken; de geschiedenis van moeder aarde vanaf pakweg 3.5 miljard jaar geleden tot heden. Dat relativeert enorm mag ik wel concluderen. Het lost geen enkel probleem op behalve de gedachte dat Gaia - als zij al een gedachtenproces zou kennen - ons mensheid ook slechts als een incidenteel verschijnsel zal ervaren met al haar gevolgen.
Het is niet voor te stellen wat er in al die honderden miljoenen jaren heeft plaatsgevonden op het gebied van temperaturen op aarde, samenstelling van de atmosfeer, vulkanische uitbarstingen en wat dies meer zij. Massale uitstervingen van soorten organismen zijn regelmatige verschijnselen; niet iedere miljoen jaar, maar toch aantoonbaar een aantal keren, merkwaardig genoeg gevolgd door een enorme revitalisering met allerlei nieuwe soorten.
Ik weet niet goed wat ik hiermee aan moet binnen mijn eigen gedachtenproces.

Geen opmerkingen: