05 juni 2018

Moderne kunst

Spreekt voor zich
Zoals mijn oude vriend Dick mijn muzieksmaak enorm heeft opgerekt, zo ben ik ook met meer interesse gaan kijken naar moderne kunst met name door toedoen van Nathalie. Zij had bij gelegenheid gesproken over Gustav Klimt, voor mij zo'n moderne rommelaar; echt verdiept had ik me er niet in tot enkele weken geleden.
Bij de bibliotheek lag een stevig boekwerk op groot formaat over het werk van Klimt en dat heb ik niet alleen geleend maar ook met flinke aandacht doorgenomen. Het oudste werk dat in het boek wordt behandeld betreft een schilderij dat hij samen met zijn jong overleden broer heeft  gemaakt met een middeleeuws tafereel van een markt in Rothenburg vol mensen en een toneelspeler of potsenmaker. Zo nauwkeurig, zo levensecht dat ik het meesterschap als van Albrecht Dürer of Jan van Eijck er in herkende; fantastisch, zou dat werk dolgraag in het echt willen zien. En dan zie je het losmaken van het realisme; zo'n fabelachtige techniek in combinatie met creatieve fantasie leidt tot groots werk en dat leverde Gustav zonder meer. Nathalie vond het wel leuk dat ze mij had beïnvloed en dat gevoel was wederzijds; zo leer je van elkaar!

Ik had bij boekwinkeltjes.nl een tweedehands maar zo te zien ongelezen exemplaar van dit boek voor haar aangeschaft en ben vandaag naar Groningen afgereisd om haar dat te overhandigen. Gezellig samen naar het Gronings museum geweest waar een tweetal exposities waren ingericht waaronder eentje van "de Ploeg", waar mijn oude vader nogal van gecharmeerd was destijds. Maar ook van een moderne fotograaf/kunstenaar, Lachapelle; daar wist Nathalie mij ruimschoots over te informeren; zij had zich er ook in het kader van een interview grondig in verdiept.
Natuurlijk een foto van haar gemaakt in het museum; op aanwijzing van haar en met professionele lichtcorrecties achteraf. Gezellige middag.
Op de terugreis een hele batterij leegge-appt met deze en gene har har.

Geen opmerkingen: