07 juni 2018

Een nest van vijf

In ganzenmars achter Ab aan door het riet.
Om vijf uur ging de wekker; de Eilandspolder riep. Ik wist niet meer goed wat ik met Ab precies had afgesproken en zorgde voor de zekerheid dat ik de trein van kwart over zes uit Bilthoven kon halen. En dan sta je om 7 uur in Amsterdam CS en ben je drie kwartier later in Edam. Eerst naar de pisbak en dan maar even wachten. Maar die goeie Ab kwam na vijf minuten al aangepuft met zijn bolide. Onze groepsvergadering zou pas om 9 uur beginnen en we moesten Ben en de taart nog ophalen, maar tijd genoeg. Ab deed een toeristische rit door de Purmer polder; dat is een feest met dat mooie weer. En toen naar Ben B. Nog een kop thee gedronken aldaar en wat bijgekletst over boktorren uit Lesbos.
Bij ons clubhuis - de werkschuur van SBB - stonden de meesten al ongeduldig te wachten vanwege de taarten, dit keer zelfs een drietal waaronder een mokkatart, mijn favoriet. Smullen geblazen en koffie gedronken.
En toen met de boot door het prachtige, zonovergoten polderlandschap. Je kon zelfs af en toe de vogels boven het kabaal van het geouwehoer uit horen.
De rietorchis; doen we het voor
Ab liet vol trots de plekken zien waar ons werk in de winter tot resultaat had geleid: grote hoeveelheden rietorchissen, inderdaad een fraai resultaat dit tuinieren in de natuur. Zonder ons werk groeit alles gewoon dicht, uiteindelijk zelfs met boompjes. Maar nu, door het jaarlijks 1 of 2 keer maaien ontstaat door verschraling het zo gewenste natuurtype: veenmosrietland. Orchideeën, ratelaar, trilgras, moerasreukgras, zonnedauw, het zijn allemaal de bijzonderheden van dit natuurtype die hier nu gevonden kunnen worden. Ik genoot.
Vijf foeilelijke kuikens van de kiekendief
Hoogtepunt was wel het nest van de kiekendief met een vijftal jongen in goeden doen; vijf is echt heel bijzonder. De kuikens verschilden heel sterk in grootte; het is dan ook zeer de vraag hoeveel van de vijf de eindstreep zullen halen. Hoogswaarschijnlijk zullen de jongste 2 of 3 uiteindelijk via de magen van hun oudere nestgenoten uiteindelijk toch tot kiekendief geworden.
Na afloop van de excursie gingen we nog traditioneel lekker hompen met z'n allen bij "het Genot van Grootschermer". Na afloop kon ik gelukkig met Tjeerd mee naar Maarssen rijden. Bij thuiskomst direct aan de thee bij Roos om bij te komen. Toch nog een heerlijk maal gemaakt van andijvie met aardappelen en van dat overheerlijke zwijnenrugvlees van de jager.

Geen opmerkingen: