21 juni 2018

Apollo's geboorteplaats

Hier de palm die markeert waar Leto haar
goddelijke tweeling ter wereld zou hebben
gebracht
Na een zweetvolle nacht werden we bijtijds gewekt. Ik ging direct op weg, een stuk wandelen en gelukkig niet voor niets, het resultaat kon niet beter! Daarna een koude douche om op te frissen en ontbijt. Vandaag een excursie naar Delos, de mythische plaats waar Leto haar goddelijke tweeling ter wereld bracht: Apollo en Artemis. De Delische bond had hier haar centrum. Nu een vrijwel kale rots, gebruikt als steengroeve door latere culturen.
Na een boottocht van een kleine twee uur kwamen we bij Delos; het was gelukkig niet zo heet als Argyris, die zo veel weet, ons had doen vrezen. Een bijzonder informatieve wandeling door de ruïnes van deze historische plek; wat is hier veel gebeurd, al dan niet mythologisch, maar vooral ook historisch. Wij gingen vooral voor Apollo; zijn ook als een van de weinigen naar de palm gewandeld waar Leto haar goddelijke tweeling ter wereld bracht. Er zaten twee bonte kraaien naar ons te kijken toen we met eerbied deze mythische plek naderden. We waren in gedachten en lieten twee piepkleine herinneringssteentjes achter.
Na bezoek aan het café waar we voor bijzonder ongriekse prijs water kochten terug naar de boot.
Cisternen

Het volgende programma onderdeel was een bezoek aan Mykonos, eveneens een Cycladisch eiland. Je kon het al vanaf Delos zien liggen; 20 minuten varen die ik overigens heerlijk in slaap mocht genieten. We zouden er gaan eten; we vonden een familie restaurant waar we wel zo fantastisch hebben gegeten! De naam neem ik op in de blog om het van harte te adviseren aan degenen die dit lezen: "Fato a mano". Overigens zou ik verder geen reden - afgezien van een bezoek aan Delos - weten te bedenken om naar Mykonos te gaan; het heeft erg veel weg van Santorini; allemaal van die schattige witte huisjes, smalle straatjes en veel te veel toeristen die zich uiterst langzaam lopen te vervelen.
Om vijf uur verzadigd met de boot weer terug naar Paros. Heerlijk wat geslapen met van die melige Griekse muziek op de achtergrond. Was weer een relaxed dagje; heel goed na de hectiek van de laatste tijd.

Geen opmerkingen: