23 april 2018

Zingende nachtegaal

Abdij
Voordat we vertrokken heb ik eerst een mailtje aan broer Jan gestuurd om hem met zijn 66e verjaardag te feliciteren; die verworvenheid van de moderne communicatie waardeer ik toch wel bijzonder merk ik; je moet er niet obsessief mee bezig zijn, maar het gemak dient de mens!
Vandaag gingen we met de bus langs verschillende locaties; allereerst een bijzonder mooi gelegen abdij. Ik zag even verderop een landelijk weggetje en kon het niet laten om dat in te slaan en even van de natuur te genieten; ik hoorde een beekje en vanuit het struikgewas een zingende nachtegaal; daar kan ik zo ontzettend van genieten en heb daar dan ook de tijd voor genomen. Intussen hield Joris zijn inleiding en gingen we de abdij bezoeken.
Idyllisch plekje met geluid van een beekje en een
nachtegaal
Vervolgens naar Pienza, de plaats waar Aeneas Piccolomini, de latere paus Pius II vandaan kwam en op welke stad hij zo veel invloed heeft gehad. Zijn ideeën om deze van oorsprong onbetekenende plaats architectonisch van meer betekenis te doen worden zijn ten dele gerealiseerd; het stadsplein is imposant met een kathedraal als hoogtepunt. Dat deze onvoldoende is gefundeerd en daardoor deels is weggezakt en de vloer heeft doen scheuren is ronduit jammer. Een bijzondere man, waar ik me eens wat meer in wil verdiepen; humanistisch en gedreven.
Roos bij een fresco van Maurus die over het water loopt
In het leuke plaatsje Pienza hebben we na het bezoek aan de kathedraal een paar lekkere broodjes gekocht met beleg dat direct van het varken werd gesneden. En vervolgens door naar een restaurant waar we heerlijk hebben zitten nassen voor een luttel bedrag op instigatie van de chauffeur.
Vervolgens naar een Benedictijner klooster. De geschiedenis van Benedictus in fresco's gezien. Twee met Maurus, een "goede bekende" van Roos. Zij heeft zich grondig verdiept in het leven van deze voormalige abt van het klooster Fulda.



Geen opmerkingen: