21 april 2018

Siena

Remus en Romulus
Daar had ik echt naar uitgekeken; het weerzien van Siena waar we enkele jaren geleden een dag hadden doorgebracht tijdens een meerdaags bezoek aan Florence. We hadden bij die gelegenheid op het prachtige plein een glaasje gedronken en de schaduw van de toren van het oude stadhuis over ons heen zien en voelen gaan.
Na een heerlijk ontbijt gingen we met de stadsbus van het hotel naar Siena. We liepen met de groep achter Joris aan; ik was direct onder de indruk van deze historische stad; eigenlijk hadden we bij ons eerste bezoek nauwelijks meer gezien dan het karakteristieke plein maar de straten naar het centrum zijn al indrukwekkend en stralen een oude glorie uit. Straten, geplaveid met van die enorme stenen net als Florence, ringen aan de muren waar vroeger de paarden aan vastgezet werden; veel beeltenissen van Remus en Romulus hangend aan de wolvin en toen het eerste heiligdom, het bapterium.
We bezochten eerst de Duomo, de dom van Siena. We moesten even wachten voordat we naar binnen mochten; het was nog rustig en natuurlijk moest ik eerst even van nabij kijken; het oude marmer, groen, wit en roze marmer; de met koper beslagen deur; je kon horen dat er binnen een dienst werd gehouden. Uiteindelijk is dit natuurlijk gewoon een godshuis en geen toeristische attractie zoals je wellicht zou kunnen denken.
Bij binnenkomst van de kerk was ik diep onder de indruk van de pracht; de enorme hoogte; de schoonheid van het interieur; het koor in de verte; de prachtig versierde vloeren met beeltenissen. Joris had bij zijn presentatie in den Bosch niets te veel gezegd over deze schitterende kerk.
De Duomo
Ook hier binnen hield hij zijn verhaal op boeiende wijze.
We bekeken ook het baptisterium en gingen in het opera museum kijken naar de originele beeldhouwwerken van de dom. Zelfs de toren hebben we beklommen langs de eeuwenoude trappen en met uitzichten over het voorplein en het interieur van de kerk zelf; een belevenis!
Broodbeleg!
We hebben geluncht in de stad en lekker broodje gekocht voor 'savonds op de hotelkamer. Toen het donker werd hebben we ons aangesloten bij de groep in de tuin en nog wat na zitten praten.
Uitzicht over de stad

Geen opmerkingen: