06 april 2018

Paar dagen Ardennen

De begeleidende map voor de Toscane reis
Maar eerst naar de bijeenkomst van Phileas als voorbereiding op onze groepsreis naar Toscane. Hans van Drunen, de organisator van Phileas is geoloog en dat zullen we weten ook, dus een uitgebreide geologische verhandeling over het te bezoeken gebied; een onrustig gebied; vanouds is hier veel vulkanisme al zijn er de laatste duizenden jaren geen actieve vulkanen geweest; er is nog van alles aan verschijnselen. De Etrusken die hier voor de Romeinen hebben gewoond hadden al ontdekt dat er door de vulkanische uitloging veel verrijkt metaalerts in de grond zat. Veel kopererts is hier gedolven en opgewerkt en zelfs verhandeld aan de Grieken. Een vulkaan die niet boven de grond is gekomen levert nog steeds een enorme hoeveelheid CO2 aan de atmosfeer; er is hier een bijna honderd jaar oude centrale waar aardwarmte wordt aangewend, kortom, er valt hier geologisch wat te beleven.
Joris, de historicus van het gezelschap hield eveneens een uitgebreid verhaal over wat we op cultuur gebied allemaal te zien gaan krijgen. Veel over Siena, de plaats waar ik nogal gek op ben en over San Gimignano, de plaats met de vele torens. Maar ook veel kerken en kloosters waar ik aanzienlijk minder mee heb, maar dat is onvermijdelijk bij een cultuurreis in Italiƫ.
Er was nog een dame die met ons mee had willen rijden, maar dat kwam allemaal slecht uit want we gingen met een taxi en dan voegt het allemaal niet.
Na afloop wilden we nog een Bosch bolletje scoren maar het was weer veel te druk bij de beroemde banketbakker Jan de Groot. Dus door naar het station en met de trein naar Maastricht. Daar hadden we alle tijd voor een overstap en resp. voor een frietje - wat kunnen die Limburgers toch lekkere friet bakken - en voor Roos een ijsje.
Futuristisch gebouw; station van Luik. Mooie architectuur
En toen verder naar Luik waar we hebben overnacht. Eerst inchecken bij het hotel en toen het centrum opgezocht. Daar hadden we willen eten maar het restaurant naar onze gading had helaas geen konijn; was uitverkocht kennelijk. Op een terrasje lekker in het zonnetje een biertje gedronken, een Barbar voor een barbaar har har. Terug naar het hotel en daar bij de buren in het restaurant heerlijk gegeten. Zou de enige keer worden in dit weekend dat ik niet propvol naar bed ging. Belooft veel voor onze culinaire genoegens in Belgiƫ. Zo lekker heb ik in NL in ieder geval lang niet gegeten; voor het laatst in Drenthe.

Geen opmerkingen: