22 april 2018

Genoeg Maria's

Na opnieuw een voortreffelijk ontbijt met pruimedanten, sinaasappels en ander lekkers opnieuw naar de mooie stad Siena. Het begon hilarisch; met de hele groep in een - te kleine - stadsbus; het ging er maar net in maar onderweg moesten er nog meer passagiers bij.
We gingen naar de pinakotheca; een uitstalling van een heleboel middeleeuwse en vroeg renaissance kunst. Joris gaf uitgebreid uitleg over de ontwikkeling van de kunst en inderdaad dat kon zelfs mijn ongeoefend oog met enige moeite ontwaren.
De zaal van negen
Ik heb niet zoveel met middeleeuwse kunst; ook de middeleeuwse muziek kan mij niet bekoren maar zo'n overdaad aan kerkelijke taferelen zegt mij niets en vind ik gewoon niet oogstrelend. De rest van de groep was duidelijk speciaal voor deze kunsten meegegaan met deze reis, zoveel wer wel duidelijk; Roos en ik hadden na afloop van dit bezoek wel "genoeg Maria's" gezien; het volgend museum bezoek lieten wij gelaten over ons heen gaan; wij genoten van het prachtige plein van Siena en zaten bij de uitbouw van het oude stadhuis, ooit opgericht toen een pestepidemie was overgegaan. Intussen zaten we met een Amerikaans echtpaar uit Texas - Austin zeiden ze met nadruk - zaten te praten. Ze hadden grote moeite met de huidige politieke situatie in de VS; de regering Trump zat het ongehoord dwars; ik had gewoon met hen te doen zo verdrietig waren ze eronder. Gelukkig genoten ze van hun bezoek aan Europa.
Paus Clemens. 
Op het moment dat we vonden dat we wel lang genoeg hadden gewacht kwam de groep er weer aan en gingen we gezamenlijk het oude stadhuis in. Daar bezochten we onder andere  "de zaal van negen", negen families destijds, die de zaak runden alhier. De schilderingen waren zowel in den Bosch als in de handleiding bijzonder goed toegelicht door Joris en ook hier ter plekke illustreerde hij enthousiast wat de schilderingen hier voorstelden. Het goede bestuur versus het slechte bestuur. Prachtige fresco's uit oude tijden. Heel bijzonder vonden wij.
Met behulp van de inmiddels door Roos verworven kaart hebben we een redelijk leuk pad van het centrum van Siena naar ons hotel gevonden; leidde ons via een lange roltrap het dal in en via een landweggetje weer naar boven waarbij we weer bij de Villa Scacciapensieri terecht kwamen; toch nog even de benen kunnen strekken.


Geen opmerkingen: