30 augustus 2016

Zelf Hamburgers maken

Zelf geconstrueerde "Hamburger" met Ketchup en mayo "on top". Heerlijk!
Wie weet hoe de "Hamburger" aan zijn naam is gekomen; ik bedoel natuurlijk dat broodje met een plat stuk gebakken spul met vettigheid ertussen. Wellicht weet de ontwikkelde lezer van dit Blog dit belangrijke feit, maar ten overvloede hier wat ik ervan denk te weten.
Ergens in de VS, wie weet hoe lang geleden, pakweg 100-150 jaar terug was er een Duitse immigrant die Frikadellen, de Duitse, platte variant van de ons bekende gehaktbal ging verkopen tussen een doormidden gesneden "Brötchen", zo'n lekker rond broodje. Die immigrant kwam uit Hamburg, nou ja, verder hoef ik niets te vertellen; het broodje gehakt ging een ontwikkeling in die eindigde bij de overbekende Hamburger, inmiddels overal te koop net als de pizza.
Al vele jaren kom ik in de Eifel; in de beginjaren vaak met vriend Dick en dan startten we soms in Monschau. Dan kochten we smakelijk in bij de inmiddels helaas verdwenen Metzgerei: frikadellen, soms warm uit de oven, Leberwurst en verderop bij de bakker natuurlijk van die knapperige Brötchen voor onderweg; al wandelend kon je die heerlijke Duitse gehaktballen ruiken; al snel verorberden we die, verpakt in zo'n knapperig Duits broodje; het archetype van de bekende Hamburger.
De eerste keer dat ik in de VS was, alweer een kleine dertig jaar geleden heb ik - uiteraard - een echte Hamburgertent aldaar bezocht en geleerd hoe je zo'n enorm ding met behulp van servetjes naar binnen kon werken zonder vette handen te krijgen; eigenlijk best heel lekker!
Zo had ik een poosje geleden wel zo'n trek in een echte Hamburger, gemaakt van rundvlees, met gebakken uien, Heinz ketchup en mayonaise, maar zonder al die poespas verder die er tegenwoordig bij gepropt wordt. Als vervanger voor dat Duitse "Brötchen" een snee geroosterd casinowitbrood.
Half pondje rundergehakt van slager van Loo, eitje, zout, beschuitkruim, goed mengen en platte balle bakken in de boter om en om. Intussen ook ui-ringen gebakken. En ik heb toch zitten smullen! Ga ik vaker doen.

Geen opmerkingen: