31 augustus 2015

Wat is dat voor zoemend insect?

Als een kleine vliegende schotel hing deze drone
 onbeweeglijk in de lucht; de toekomst denk ik
Afgelopen zaterdag, op weg naar het vijf jaar geleden verbrande stuk bos in het gebied van de Strabrechtse heide; een vreemd geluid?! Het kwam vanachter een dennenbosje. Ik zag de gestalten van twee mensen door het struweel heen; ze waren met iets heimelijks bezig leek het wel. Het klonk als een enorme zwerm bijen of wespen. Enigszins op mijn hoede liep ik verder en daar zag ik de veroorzaker van het gezoem: een kleine helicopter van plastic hing onbeweeglijk in de lucht op enkele meters van de grond. Hij werd aangestuurd door de twee mensen die daar met bedieningsapparatuur onder de bomen stonden. Ik bleef er gefascineerd naar kijken; dit is dus zo'n drone bedacht ik mij.
Als een biddende roofvogel zo doodstil hing het fascinerend stukje techniek in de lucht ondanks de wind. De mensen die hem bedienden waren aan het oefenen; ze hadden hem nog maar net en waren met de handleiding erbij ervaring aan het opbouwen. Er zat een canera in het apparaat en het beeld dat hij opving kregen ze op een beeldscherm. Het ging hun primair om de fotografische mogelijkheden. Het apparaat kende GPS-localisering en kon bij onbereikbaarheid van het GPS signaal zelfs op basis van een zelf gemaakte foto exact landen waar het vandaan kwam; die moderne techniek biedt toch wel heel bijzondere toepassingen.
Bij mijn wandelingen  kom, of beter gezegd kwam ik wel eens van die luidruchtige minivliegtuigjes tegen met een klein ontploffingsmotortje en afstandbediening; zelfs een keer een met een straalmotor aangedreven modelvliegtuigje. Dat laatste vond ik gewoon eng; dat ging zo razendsnel door de lucht dat ik er als een haas voor gevlucht ben, maar dit stukje nieuwe technologie vond ik fascinerend; hoe zal dit fenomeen zich gaan ontwikkelen als het algemeen gebruikt gaat worden? Want dat het algemeen zal worden werd me al snel duidelijk; een mail van de Mediamarkt bood ze al aan inclusief alle verwijzingen naar de mededelingen van overheidswege omtrent het gebruik van drones. Dat gaat wat worden?!

Geen opmerkingen: