25 augustus 2015

Het Leudal

Het Leudal
Volgens Roos waren we hier al eens geweest, het Leudal in Limburg. Ik begon aan mezelf te twijfelen want ik kon me er niets van herinneren, maar Roos was heel stellig. Zij herkende van alles en voor mij was het allemaal nieuws maar wel heel erg mooi. Het begon al toen we met de bus uit Roermond uitstapten bij het Leudalmuseum, bushalte Huize St Elisabeth in Haelen; een werkende watermolen verwelkomde ons. Ik maakte er een filmpje van; fascinerend hoe zo'n klein stroompje water een groot rad aan de gang kan houden en nog arbeid verrichten ook. Maar wat me nog meer trof was de schoonheid van het Leudal; ongerept, nooit gekanaliseerd geweest, geen landbouw aan de oevers maar vrij natuurlijk bos. Het pad voerde op en neer langs de oever; ik genoot volop maar herkende niets. "Verderop zul je het zeker herkennen", en inderdaad daar was een wel heel bijzonder en specifiek stuk van de oever; toen wist ik absoluut zeker dat ik hier niet eerder was geweest; Roos had hier in haar eentje een keer gewandeld kennelijk, althans niet samen met mij.
We kwamen nog aan de praat met een boswerker die ons wist te melden dat er hier zelfs een beverkolonie was; hij toonde ons knaagsporen. Hij had ze overigens nog niet gezien en ik moet eerlijk zeggen dat ik de knaagsporen niet overtuigend vond, maar het is zonder meer bevergebied. Roos had al eerder opgemerkt dat het echt een plek voor bevers was.
Ik had wel over het Leudal gehoord, maar had geen idee waar het zich zou bevinden; aan midden Limburg of Brabant zou ik nooit gedacht hebben; varkensland, maar natuurschoon?! Deze vooringenomenheid moet ik inslikken want de hele wandeling, een etappe van het Hertogenpad was heel aardig. We liepen niet al te vaak langs verharde wegen met weinig verkeer maar ook enkele stukken door natuurterrein met overheerlijke bramen en lange stukken door bossen. Maar het Leudal sloeg alles. Halverwege tussen niks en nergens was nog een watermolen; ook daar heb ik een filmpje van geschoten waarvan het me nog niet gelukt is om het op Youtube te plaatsen helaas. Komt nog wel.
We gaan meer van dit Hertogenpad lopen; een volgende etappe gaat door "de grote peel".

Geen opmerkingen: