17 augustus 2015

Genoeglijk bramen plukken in de regen

Daas
De kade die ik afgelopen zaterdag met Huib heb gelopen stond behoorlijk vol met bramen. Het was zaterdag warm weer en het gevolg was dat ik akelig te grazen werd genomen door de dazen; het bloed stond op mijn benen en armen door die krengen. Vooral wanneer ik stilstond om van die sappige, donkere bramen te plukken namen ze hun kans waar. Ik ben het wel gewend maar om nou een uur te gaan plukken dat is niet te doen want dan heb je je handen niet eens vrij om die bloeddorstige insecten dood te slaan; ze zijn sloom, vliegen niet weg en zodra je ze voelt bijten kun je ze met een stevige klap doden. Als ik gestoken word tijdens het wandelen dan sla ik ze dood zonder zelfs maar mn tred te vertragen. Bij het riet ruimen in de Eilandspolder, augustus 2013 ben ik zodanig gebeten dat mijn bovenlip er helemaal stijf van werd alsof ik bij de tandarts was geweest. Ach, het trekt weer snel weg maar het is bijzonder onaangenaam.
Ik wilde die prachtige kade aan Roos laten zien en bramen plukken voor onze wintervoorraad jam. Vandaag was het koud en regenachtig weer; geen uitgesproken wandelweer maar prima bramenplukweer omdat je bij die lage temperatuur geen last van de dazen hebt.
We stapten uit in Woerden net als Huib en ik afgelopen zaterdag; het regende, maar daar kwam net de bus in beweging, de bus naar Utrecht, 102 geloof ik en die hebben we genomen. Samen met de chauffeuse kwamen we bij de juiste halte en binnen de kortst mogelijke tijd waren we bij de kade met de bramen. Aan het begin van het laantje staat een stel appelbomen, James Grieve, mijn favoriete appelras. De boom hing vol en ik redeneerde: aan een boom zo volgeladen mist men 3 - 4 appels niet en ik plukte er een stel; heerlijk hard en sappig! Roos verzamelde wat valappels voor de appelmoes.
We plukten volop bramen; intussen regende het een klein beetje. Toen we een paar dozen vol hadden dronken we middenop het pad onze koffie met de gisteravond gebakken appel/vruchtentaart. Zo ouderwets gezellig, met natte haren en bril vol waterdruppels! Het ging harder regenen en we vonden het goed zo, dus terug naar huis.
Helaas hebben we geen foto van deze verrukkelijke ochtend.
We liepen terug naar de bushalte en door naar Woerden. Lekker harinkie gescoord bij onze visboer in het dorp om de ochtend af te sluiten.
Foto van de daas is van deze site

PS Het werd 4 kilogram jam na een uurtje plukken; we kunnen er voorlopig weer tegen.

Geen opmerkingen: