01 maart 2013

Dwars door de randstad

Profiel van Rotterdam uit de verre verte.
De "Randstad" kwam ooit aan deze naam toen Albert Plesman, luchtvaartpionier, het Westen van het land vanuit een vliegtuig eens als zodanig beschreef: een groen middengebied en daaromheen stedelijke bebouwing of anders gezegd: een ringvormige groep steden in het westen van Nederland met als belangrijkste centra Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.
Nu heb ik in de decennia dat ik forenste dat groene midden behoorlijk zien afbrokkelen; steden als Woerden, Gouda en Alphen aan de Rijn zijn qua omvang verveelvoudigd; Gouda heeft er zelfs een station bijgekregen en Woerden een enorm industrieterrein. Maar nog steeds kenmerkt dit gebied zich door grote arealen groen boerenland.
Ook vandaag had Huib een wandeling uitgezocht die door groene gebieden van de randstad voerde; we kwamen zelfs de geel-rode markering van het groene hartpad tegen. En als je de ene kant opkeek dan zag je de hoogbouw van Delft en aan de andere kant het nieuwe profiel van Rotterdam. Was vroeger de Euromast iets heel bijzonders en het hoogste punt van Rotterdam, daar is deze nu, ondanks de enorme mast die er nog eens bovenop gebouwd is niet meer het hoogste punt en feitelijk een lullig torentje vanuit de verte.
Maar waar wij liepen, zo in de buurt van Berkel-Rodenrijs was het verkwikkend rustig. Maar ik zou er toch niet echt willen wonen hoor. Huib en ik gaan een volgende keer wandelen in de kroondomeinen op de Veluwe zo hebben we afgesproken.

Geen opmerkingen: