28 februari 2013

Cacao de Zaan

Extractie destillatie apparatuur
Op weg naar het concert in Zaandijk moesten we langs en door het fabrieksterrein lopen van de cacao fabriek; je kon de doordringende lucht niet missen; echte cacao lucht. Als kind kwam ik hier vaak langs met m'n grootouders in de auto. Het woord cacao sprak ik fonetisch uit; en nog steeds als ik die fabriek zie dan noem hem ca-ca-o de Zaan. Mijn tante woonde in Krommenie en mijn grootouders in Zaandam en kennelijk reed ik vaak met hen mee.
Op de hoek van  het fabrieksterrein was een klein museumpje ingericht met (ongetwijfeld inmiddels) ouderwetse apparatuur. Ik stond er, door nostalgie overmand naar te kijken en heb het door de ruit heen uitgebreid gefotografeerd allemaal. Het deed me denken aan de practica die ik in mijn studie Scheikunde heb mogen genieten. Op de foto zie je een opstelling waarmee een stof kan worden geëxtraheerd. Op die manier heb ik voor mijn practicum organische chemie coffeïne moeten extraheren uit een hoeveelheid thee meen ik. Dat ging met aether.
Op zaterdag 9 maart kun je dit museumpje bezoeken. Ik overweeg sterk om dat te gaan doen na afloop van het vrijwilligerswerk met de werkgroep Kwadijkse Vlot. Even de chemicus uit de oude doos uithangen (har har).
Zaandijk is trouwens een mooie plaats met veel authentieke huizen; de echte Zaans groene verf spat er van af.  Moeten we deze zomer nog eens uitgebreid gaan bekijken en combineren met een bezoek aan de Zaansche schans aan de andere kant van de Zaan.

Geen opmerkingen: