10 maart 2013

Romeinse salade

Vergilius is vooral bekend om zijn heldendicht Aeneïs, het verhaal van de ontsnapping van de Trojaanse held Aeneas na het verlies van Troje. Met zijn vader Anchises op z'n rug en z'n zoontje Ascanius aan de hand verliet hij zijn vaderland. Een prachtig en spannend verhaal van een tocht waarbij uiteindelijk Rome wordt bereikt. Oponthoud bij de koningin van Carthago, Dido met een tragisch afscheid waarbij Dido zichzelf om het leven brengt. Deze afscheids scène is prachtig getoonzet door Purcell in zijn opera "Dido en Aeneas". Maar daar gaat het nu niet om.
Vergilius heeft ook een leerboek geschreven over de landbouw en de bijenteelt: de Georgica. Een heel verschillend genre. Hieruit heb ik ooit zijn klacht gelezen dat de Romeinen geen kool meer wilden eten, althans minder kool dan volgens Vergilius gezond was. Kennelijk ging men liever iets anders eten als groente. Voor mij was dat een aanleiding om de koolsalade eens te gaan verkennen.

En zo ontstond het recept van de "Romeinse salade". Basis vormt een saus van volle kwark (van boerderij Boom en Bosch uiteraard), een ferme scheut goede kwaliteit olijfolie, citroensap, fijn gesneden fèta, snuf zout en een flinke hand amandelen. Daarbij gaat de fijn gesneden spitskool of witte kool. Roeren, stevig kauwen en het lijkt mij heel gezond. Ik vind het heerlijk. Roos doet er nog rauwe knoflook doorheen. Natuurlijk kun je er verder op variëren, maar de kwark, amandelen en de kool zijn toch wel de vaste ingrediënten.

2 opmerkingen:

Roos zei

Ja knoflook is essentieel. Rauw uiteraard. Ik doe er geen amandelen in maar hazelnoten, die vind ik qua smaak wat beter passen bij de licht zure smaak. Ook kappertjes doe ik er dan nog bij. Heerlijk he, die Romeinse salade.

11Science zei

Pesto en mayonaise vind ik ook lekkere toevoegsels, maar die horen er eigenlijk niet in. Daar zou Vergilius ongetwijfeld bezwaar tegen maken.