30 maart 2013

Romeo en Julia

Vanavond hebben we genoten van het ballet "Romeo en Julia", het eerste NLse avondvullende ballet, met de choreografie van Rudi van Dantzig en op muziek van Sergej Prokofjeff. Schitterend geheel; de voortreffelijke dansers van het Nationale Ballet, muziek, choreografie en niet te vergeten de imposante decors en de prachtige kostumering maakten de uitvoering tot een groot cultureel genoegen.
Het overbekende verhaal van William Shakespeare was boeiend uitgewerkt.
De avond begon voor de liefhebbers met een inleiding over dit ballet; een waardevolle aanvulling die het begrip voor dit ballet verdiepte, althans voor mij. Erg indrukwekkend vond ik de inleiding voor de omslag van de stemming; daar waar Julia gaat kiezen voor Romeo. De onheilspellende muziek die dan de rampspoed aankondigt ondersteunt enorm. Overigens was dit het enige deel van de muziek dat we kenden; de ballet muziek van Tchaikovsky ken ik een stuk beter.
Misschien verbeelding maar ik zag in de choreografie één keer een knipoog naar de film West Side Story, eveneens een bewerking van het verhaal van Shakespeare, zij het dat de hoofdrolspelers daar Toni en Maria heten. Maar ik hoorde ook een strofe in de muziek die misschien door Leonard Bernstein als knipoog is bedoeld naar Prokofjeff. Dat deden de klassieke componisten ook vaak als eerbewijs naar elkaar. Maar misschien heb ik het me verbeeld hoor.
In ieder geval hebben we genoten van een heerlijke avond uit! Gaan we vaker doen.

Deze weblog moest ik schrijven voordat we morgen naar de Mattheus Passion gaan. Dat wordt waarschijnlijk zo'n immense ervaring dat alles erdoor wordt weggedrukt. En dat wil ik voorkomen.

Geen opmerkingen: