19 maart 2013

Gedichten van Heinrich Heine

Heinrich Heine
Zondagmiddag zijn Roos en ik naar een huisconcert van de Vereniging Vrienden van het Lied in Heemskerk geweest. Tom Sol, bas-bariton zong liederen van Schumann en Schubert op teksten van Heinrich Heine. Hij werd daarbij, heel verrassend voor mij begeleid door Martin Kaaij op guitaar.
Erg verrijkend vond ik de toelichting die Tom gaf over de tekstdichter, Heinrich Heine. Deze poëet heeft het destijds in zijn vaderland Duitsland kennelijk te bont gemaakt, althans hem werd de toegang tot Duitsland verboden vanwege zijn politiek radicale uitlatingen; hij werd verbannen en leefde vanaf die tijd in Frankrijk. Zijn gedichten zijn dan ook vaak, en in de liederen cyclus "Dichterliebe" van Robert Schumann heel prominent, doordrenkt van verdriet, verlangen, als van een verloren liefde of zelfs direct over een verloren liefde maar dan als metafoor voor het verlies van zijn vaderland, zoals in de liederen van Schubert die Tom ten gehore zou brengen; de zes liederen uit "Schwanegesang" op teksten van Heine.
Tom zong met veel expressie en met een geweldige stembeheersing; een stem die in de vrijwel als zaal te beschouwen muziekkamer van de gastheer en -vrouwe prima uitkwam. We hebben na afloop van het concert nog gesproken met deze en gene. Heerlijke middag gehad en toen nog lekker gaan eten in den Haag; wat een genoegen is toch dat vrij reizen dat we in het weekend beiden kunnen genieten.
Huib heeft mij het Haagse wat beter doen leren kennen; ik wilde graag een keer in die Chinese buurt met die oranje lampionnen eten, en dat hebben we gedaan. Het was geweldig druk in het door ons gekozen restaurant en er stond een rij wachtenden voor een tafeltje. Maar wij waren slechts met z'n tweetjes en er was direct een tafeltje voor twee beschikbaar. Lekker knapperige babi pangang gegeten en Roos een "vogelnestje" met garnalen. De dag was helemaal "af"!
Thuis ben ik nog tot half twaalf bezig gewest met de was en de laatste erwtensoep van het jaar. En de volgende ochtend weer om half zes op voor het Marskramerpad?!

Een paar links naar Youtube opnames van de liederen die Tom heeft gezongen en die ik de lezers van dit Blog graag wil aanbieden:

Dichterliebe (zanger Fritz Wunderlich, de hele cyclus Dichterliebe van Schumann)

Uit de nalatenschap van Schubert, Schwanegesang, de liederen op tekst van Heinrich Heine
Der Atlas
Ihr Bild
Die Stadt
Das Fishermädchen
Am Meer
Der Doppelgänger (technisch niet perfect, wel zeer expressief!)
Uitvoerenden nogal divers.


Geen opmerkingen: