21 maart 2013

Vliegveld Soesterberg

Oud waarschuwingsbord bij voormalig vliegveld Soesterberg
Inmiddels gesloten; na de val van het communisme is de verdediging van het Westen tegen Rusland wat minder intensief geworden; de noodzaak was verdwenen en daarmee militair vliegveld Soesterberg. Vliegveld Soesterberg bestond al vanaf mijn prille jeugd. Mijn grootouders hadden daar familie wonen en zodoende wist ik van het bestaan; ik had geen idee waar dat was trouwens. Toen we in 1980 in Bilthoven gingen wonen hoorden we ook regelmatig en zeer intensief van het bestaan van Soesterberg; allemachtig wat konden die startende en stijgende gevechtsstraaljagers een doordringende kolereherrie maken. De kippen vluchtten het nachthok in; de kinderen vluchtten van de tuin het huis binnen. Als ik Anneke aan de lijn had dan konden we elkaar absoluut niet meer verstaan.
Het vliegveld lag vlakbij Bilthoven; even voorbij Den Dolder, langs de spoorbaan kwam je er langs wanneer je een fietstochtje maakte naar wat we noemden "het grote zand", oftewel de Soester Duinen. Ook wandelde ik wel eens vanuit Austerlitz naar huis en dan kwam ik langs de Amerikaanse "nederzetting" die daar in de buurt was. Een keer zag ik wat kinderen die zich merkwaardig gedroegen; ze stonden met elkaar te overleggen en bewogen daarbij hun armen op vreemde wijze. Ze gesticuleerden zeer overdreven; dat waren Amerikaanse kinderen zoals ik al snel begreep, met gebaren van de TV reclame neem ik aan. Je ziet dit overdreven gedrag tegenwoordig ook wel in NL.
Vorige week, met dat mooie weer liep ik van Amersfoort naar Den Dolder en daarbij kwam ik langs het hek van voormalig vliegveld Soesterberg. Aan het hek hingen nog de waarschuwingsborden. Ik kon het niet laten om er een foto van te maken. Overigens heb ik daar nog nooit een hond zien lopen; zal ook wel naar binnen zijn gevlucht vanwege het kabaal.

Geen opmerkingen: