23 november 2012

Zomerhitte

Jan Wolkers
Al vroeg maakte ik kennis met de boeken en het beeldhouwwerk van Jan Wolkers; mijn vader had deze "jonge beeldhouwer" al vroeg in het snotje. Zo werd ik als kind al opmerkzaam gemaakt op Leda en de Zwaan op de brug in Zaandam wanneer we op weg waren naar mijn grootouders. Later ging ik nog eens naar Zaandam om er foto's van te maken. Maar ook het boek "Serpentina's petticoat" stond op het boekenplankje van mijn vader. In die eerste jaren heb ik al zijn boeken verslonden: de hond met de blauwe tong; een roos van vlees; terug naar Oegstgeest; kort Amerikaans; Turks fruit; Brandende liefde etc. en natuurlijk "Werkkleding", een fraai fotoboek met een plaatje van het Tillenbeest.
Turks fruit vond ik een prachtig liefdesverhaal; ook de film met Monique van der Ven vond ik ontroerend. En natuurlijk "Brandende liefde", een hilarische film naar een hilarisch boek. Nog steeds moet ik om bepaalde scènes in die film vreselijk lachen; die twee kunstenaars op een motorfiets met zijspan die de studio komen binnen rijden. Die collega kunstenaar met z'n zwaar Amerikaans accent en z'n protserige jas. Mademoiselle Bonnema, om je te bescheuren. En weer een schitterende rol voor Monique. Maar na boeken als "de doodshoofdvlinder" begon Wolkers me als schrijver tegen te staan. Ik ben dan ook gestopt met lezen.
Dit boek "Zomerhitte" vind ik helemaal niks; een soort jongensboek voor volwassenen; met veel expliciete, oninteressante sex. Wel fraaie beschrijvingen van landschappen en van de levende natuur, maar een intrige die alleen maar wonderlijk aan doet en bijzonder onwaarschijnlijk is. Zijn liefde voor het eiland, ongetwijfeld Texel, is duidelijk. En die liefde deel ik met hem, al jaren lang. In 1969 was ik met mijn vriend Bram bij de slager in de Koog en daar kwam Jan Wolkers ook heel gewoon binnen. Hij moet toen zo oud zijn geweest als op de hier bij gevoegde foto (geplukt van Internet).
In 2007 (het leek me veel korter geleden) is hij overleden en ik weet nog precies waar ik dat vernam; dat was in Zeist en ik zag het in de krant bij de boekwinkel aldaar.
Nu bij het schrijven van deze Weblog zie ik dat hij nog een enorme serie boeken heeft geschreven waarvan ik niet eens wist; ik hoorde wel dat er ieder jaar rond Sinterklaas een "nieuwe Wolkers" uit kwam maar heb daar verder nooit meer aandacht aan besteed. Ik zal toch eens in de bieb gaan kijken; daar moeten toch goede boeken tussen zitten.

Geen opmerkingen: