John Steinbeck met zijn reisgenoot Charley |
In 1960, toen John zijn einde een beetje voelde naderen wilde hij eens nader onderzoeken hoe Amerika er bij stond. Hij maakte zijn reis niet helemaal alleen; hond Charley had de eer om de reis als passagier op de voorbank mee te maken. Het boek over deze reis heet dan ook niet voor niets: "Travels with Charley".
Geert Mak maakte de reis precies 50 jaar later vergezeld van zijn vrouw. Hij maakt er nou niet echt een puzzletocht van om op zoek te gaan naar de preciese toedracht van Steinbecks' reis, nee hij geeft vooral zijn eigen visie op hoe het heden gaat in de USA en doet dat aan de hand van de plaatsen die JS bezocht. En dat doet hij tegen de achtergrond van een enorme hoeveelheid historische kennis van de tijd van de pilgrim fathers en de Spaanse overheersing tot het "heden" van 2010 toen hij de reis maakte.
Voorkaft boek Geert Mak |
Wat mij erg steekt is dat het land dat altijd zo voorop loopt met haar streven om de wereld democratisch te maken zelf op dat vlak zo is geperverteerd. TV en geld maken het proces van democratische vertegenwoordiging tot een farce, aldus Mak. Helaas zie ik die teneur in ons eigen land ook in zekere mate met de sterke invloed van TV. Geld is hier gelukkig veel minder een issue in het democratisch proces (of ben ik nu naïef?).
Magisch moment in de Amerikaanse historie Einde WO II |
Neemt niet weg dat ik het boek van Geert Mak met de zelfde rot snelheid heb uitgelezen als "In Europa", net zo'n dikke pil als het genoemde reisverhaal. Slechts slapen en een wandeling vanmiddag hebben het leesproces mogen onderbreken. Bedankt weer Geert!
PS
Misschien kan Frank Westerman ook eens zo'n boek schrijven over Rusland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten