16 november 2012

Cortegana en het Nieuwe Spanje


De tekst bij dit Bloggie is van de hand van Roos

Er is een tijd geweest dat Orlando (van Disneyland) niet in Amerika lag maar in het onderkoninkrijk Nieuw Spanje, deel van het koninkrijk van Spanje. Kort na de verovering van grote delen van Zuid-Amerika door Hernan Cortez in 1519 werd ook een deel van het continent ten noorden van de eilandengroepen door de Spaanse troepen veroverd. Ze stichtten er in 1535 Nieuw Spanje.

Door onze reizen naar Andalucia hebben we gemerkt dat ten zuiden van de Pireneeën een ander beeld van de Europese geschiedenis bestaat dan ten noorden daarvan. Voor ons kaaskoppen zijn de Spaanse veroveringen een op zijn best beschamend hoofdstuk, dat gekenmerkt werd door hebzucht, onderdrukking en besmettelijke ziektes die over en weer werden overgedragen. De Indianen de mazelen en de pokken, de Europeanen syfilis om iets te noemen. 

Maar in Spanje leeft nog in het onderbewustzijn de herinnering aan glorieuze tijden. De Katholieke Koningen, goud en zilver, exotische voedingsmiddelen als tomaten en aardappelen, schitterende stoffen - het deed het waanzinnige succes van de Venetiaanse Kroaat Marco Polo met zijn zijderoute vergeten en het stak de Spaanse adel naar omhoog. Ze konden zich qua rijkdom meer dan meten met de allerhoogste, dus Franse adel. 

Plaza mayor, Trujillo met beeld van Pizarro
In het dorp Trujillo is nog duidelijk te zien hoe enorm de schatten moeten zijn geweest die Pizarro mee terug heeft genomen. Het dorp is niet groter dan het centrale plein, maar daar spat de grandeur dan ook van af. Het waren vooral de verarmde edellieden uit het arme Andalucia die op avontuur uit waren gegaan. Van al die rijkdom is nu niets meer terug te vinden in het gewone land. Toch, hier en daar is er nog een voorvader aan te wijzen die een graantje heeft meegepikt van het El Dorado. En dat brengt ons weer in ons adoptiedorp Cortegana.

Want bovenstaand tegeltjespatroon laat zien dat daar in Cortegana het woonhuis was van niemand minder dan  Miguel Romero de Terreros, en dat was dan weer de kleinzoon van Pedro Romero de Terreros y Ochoa de Castilla, de enige echte familie van hidalgo's in Cortegana. Deze Pedro, vijfde zoon van een landedelman leefde van 1710 tot 1781 en een mooi leven was het. Hij bleek zeer intelligent te zijn, kreeg een opleiding bij de Jezuieten, ging naar Nueva España en schopte het daar tot onderkoning. Van Karel III kreeg hij de titel van Hertog van Regla erbij, naar de plaatselijke heilige in Chipiona, Cadiz. 

Volgens een behulpzame en trotse dorpsgenoot heeft de Miguel van de tegeltjes zijn voorvaders voetsporen gevolgd. Hij was consul van Mexico. Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Geen opmerkingen: