01 november 2012

Cello concert van Offenbach

Openbare repetitie van het residentie orkest
Vandaag met Huib naar een openbare repetitie van het Residentie Orkest geweest. Deze vond plaats in de Anton Philipszaal in Den Haag. Zo wisselen Huib en ik cultuur en wandelen af. In Den Haag is veel gelegenheid tot het bijwonen van gratis lunchconcerten; daar maken Huib en ik regelmatig gebruik van. Een vorige keer was er een fantastische uitvoering van een vioolconcert van Sibelius. Deze keer was Offenbach aan de beurt; een cello concert dat hij componeerde op 29-jarige leeftijd. Ja, de Offenbach van de operettes. Ik geloof zelfs dat het een eerste uitvoering betreft want het manuscript was in het beheer van de familie Offenbach.
Bij de inleiding werd vermeld dat Offenbach een zeer verdienstelijk cellist was in zijn tijd. Bij nadere lezing van zijn biografie blijkt dat hij begonnen is als cellist en dirigent en pas later operettes is gaan schrijven maar dan wel met een enorme productie.
Misschien speelde de solist niet altijd geheel zuiver, maar in veel passages razendvlug werd het geestige stuk uitgevoerd; je hoorde het operette genre al in de verte. Er werd herhaaldelijk gestopt en aanwijzingen gegeven door de dirigent. Leuk om dat proces eens mee te maken.
Na afloop nog gezellig een kop koffie gedronken in de buurt en daarna naar huis met de trein. Bij Jules van Vught, slijter, zag ik tot mijn verbazing dat hij "Skuumkoppe", het Texelse bier verkoopt. Ik moest wat lege flessen terug brengen; die zaten in m'n fietstas. Ik kon het niet laten om twee flesjes Texels bokbier te kopen. Moeten nog wel even rijpen totdat Hugo langs komt om ze samen soldaat te maken.
Nog een heerlijke wandeling door het herfstige bos gemaakt. Spanje was mooi, maar ons eigen land is ook prachtig hoor. Fijn om weer thuis te zijn!

Geen opmerkingen: