15 november 2012

In ongenade

Gisteren pas geleend in de bieb en nu al uit; het was een leesadvies van Riet B. Een treurig boek dat speelt in Zuid Afrika na de raciale machtswisseling. Een zeer uitgebreide samenvatting is beschikbaar op Internet. Eerlijk gezegd vond ik de hoofdpersoon een wat gruizig type dat, grof gezegd nogal achter z'n jongeheer aan loopt en daarbij na een wel erg opdringerige daad jegens een decennia jongere vrouw, z'n baan (terecht) verliest. Anderzijds is hij een zeer bezorgde vader voor een (lesbische?) dochter die op walgelijke wijze wordt verkracht door een drietal inheemse heren. Daarmee wordt de gewelddadigheid in het nieuwe Zuid Afrika jegens de blanken duidelijk gemarkeerd. Het omgekeerde heeft waarschijnlijk vele decennia gespeeld gedurende de blanke overheersing. Geeft geen plezierig beeld van het huidige Zuid Afrika; een traumatisch verleden dat helaas tot een traumatisch heden leidt, ondanks Nelson Mandela's oproep tot vreedzame coëxistentie.
Een gecompliceerde relatie van de verkrachte dochter met het land en met de landscultuur, doet vader en dochter van elkaar verwijderen.
De hoofdpersoon was docent literatuur aan de universiteit en als gezegd ontslagen.
Een grappige verhaallijn die door het hele boek speelt is een geschiedenis van Lord Byron, ook al zo'n sexbeest van ruim anderhalve eeuw geleden; een figuur die nog steeds tot de verbeelding spreekt al is het maar door zijn merkwaardige verhouding met Shelley en zijn raadselachtige dood.
Coetzee is literatuur docent geweest. Dat verklaart zijn schitterende tekstuitleg bij de gedichten van Woodsworth in het begin van het boek en ook de uitgebreide passages over het leven van Lord Byron.
Een wonderlijk boek dat ik in één adem heb uitgelezen.

Geen opmerkingen: