27 november 2012

Afgedankt

Foppe lacht iedereen uit!
Mijn nichtje Ingeborg heeft een prachtig paard, Foppe, een Fries; ik heb haar daar trots op zien rijden; ze beleeft veel plezier aan dit prachtige dier maakt er ook prachtige foto's van. Hier ziet u Foppe alsof hij iedereen uitlacht; een geestig plaatje gemaakt door m'n nichtje en gepikt van haar FB pagina.
Maar nu las ik vanmorgen in de Zaterdag editie van de Volkskrant dat niet alle paarden zo'n fijn leven hebben als Foppe. Vanwege de crisis moeten veel mensen hun paard(en) weg doen; van status symbool is het verworden tot een kostenpost. Het gevolg daarvan is dat veel paarden worden aangevoerd voor de slacht.
Nu zijn er veel mensen die het een akelig idee vinden om een huisdier naar de slacht te brengen en die verzinnen soms een andere oplossing. Zo worden paarden aangeboden via marktplaats; in sommmige gevallen mag je ze voor niks op komen halen. Maar het toppunt was iemand die naar een paardenfestival was gegaan en die in zijn paardentrailer drie wildvreemde ponies vond?! Gewoon achter gelaten zonder bericht of wat dan ook. Wat moet je daar nou mee. Dat zal Foppe niet overkomen, daar ben ik zeker van!
Maar het kan nog erger. Zo heb ik jaren geleden eens gelezen dat er in Amerika regelmatig ouderen ergens worden achter gelaten. Een voorbeeld dat ik mij weet te herinneren was een honkbalwedstrijd waar men na afloop een hoog bejaarde man vond, in een rolstoel met op z'n schoot een pak incontinentie luiers en een briefje met de tekst: "My name is Jack, but I don't know that myself". Kortom een volstrekt demente en in de steek gelaten oudere. Dat krijg je in een land zonder adequaat vangnet.

Geen opmerkingen: