29 november 2012

Pilates

Een groepsles Pilates, plaatje van Internet
geplukt
Nee, het is geen verschrijving; het gaat hier niet om de scherprechter Pilatus die Jezus veroordeelde tot de kruisdood, aldus de bijbel. Het gaat om een vorm van grondgymnastiek. Roos is er erg enthousiast over; sinds ik lid ben van de fitness club Sportcity neem ik ook deel aan de groepslessen Pilates. Zoals het plaatje suggereert zijn het vooral de dames die hieraan meedoen; tot nu toe heb ik nog geen andere deelnemende heer gezien dan mijzelf. De heren concentreren zich vooral op de spieren van het bovenlichaam en dan vooral de borstspieren; imposante torso's worden zo gecreëerd.
Ik krijg de indruk dat Pilates vooral de corsetspieren versterkt. In merkwaardige houdingen moet je je benen optillen. De eerste keer deed dat wel zo verschrikkelijk zeer; ik gebruikte spieren ergens aan de zijkant van de bilspieren die ik waarschijnlijk nog nooit had gebruikt. Nu na zo'n 4-tal lessen gaat me dat beter, zij het nog steeds niet pijnloos af. Maar wat me vanmiddag overkwam was wel zo frappant.
M'n hele leven hoor ik al: "Loop toch eens rechtop". Mijn natuurlijke loophouding is behoorlijk gebogen met een kromme rug. Mijn moeder had die zelfde karakteristiek houding. Maar vanmiddag, terwijl ik in het zonnetje een "drietje" aan het wandelen was voelde ik dat ik vanzelf rechtop ging lopen. De spieren in m'n rug zijn inmiddels kennelijk zodanig versterkt dat ik een andere natuurlijke houding aanneem. Ik ben Roos hardstikke dankbaar dat ze me heeft meegesleept! En René omdat hij zo goed les geeft op de woensdagavonden.

Geen opmerkingen: