30 november 2011

Roeien in Haarlemmerliede

De molen van Penningsveer
Vandaag heb ik gezellig de dag doorgebracht met mijn vriend Peter C. Even voor negen uur ingecheckt op station Bilthoven en om 10.11 uur was ik al op station Haarlem Spaarnwoude. Altijd weer een mooie wandeling door het Noord Hollands boerenland naar Spaarndam. Onderweg kom je langs de molen van Penningsveer in de gemeente Haarlemmerliede. Dat is een plekje uit mijn jeugd: met mijn jeugdvriend Bram G. ging ik hier vaak roeien. Voor een paar dubbeltjes per uur kon je hier een roeibootje huren; we vonden het prachtig. Ik weet nog hoe Brams' armen een keer waren verbrand door de zon. Te vroeg na het herstel van zijn huid gingen we weer roeien en hij verbrandde opnieuw zijn huid. Dat kon je jaren later nog zien. Toen we zestien waren namen we onze meissies mee naar "de mooie Nel", zo heet het water hier. Onder de spoorbrug door waar je vreselijk schrok van het kabaal als er een trein overheen ging.
Toen ik hier vanmorgen liep moest ik aan die tijd denken. Met enige fantasie kon ik nog het plekje zien waar we de bootjes konden huren. Een paar jaar geleden heb ik hier in een café met Peter iets gedronken en nog navraag gedaan naar die bootjes van 50 jaar geleden. En de baas wist toen te vertellen dat het zijn oom was die de bootjes verhuurde maar dat was al lang geleden afgelopen.
Die hier zo fraai afgebeelde molen was in die tijd ook maar een bouwval zonder wieken. Prachtig gerestaureerd inmiddels.
Hier huurden we de bootjes

Geen opmerkingen: