11 november 2011

Eindelijk Oene


Pontje bij Olst
Weer voor dag en dauw op met het dalvrij abonnement van de NS; op weg naar Oene. Ik wil dat al jaren en heb nu uitgezocht hoe je er kunt komen. Het doel is natuurlijk die bekende slager, want zeg nou zelf: "wie heeft er van Oene gehoord?". Welnu even over achten was ik al in Olst en op weg naar het pontje over de IJssel. Het pad naar Oene was goed aangegeven. Onderweg vette klei die lag te glimmen in het ochtendlicht. Er waaide een stevige Oostelijke wind en het was behoorlijk koud. Maar dat werd eigenlijk ook wel eens tijd; het is vandaag St Maarten en het is nog niet koud geweest deze herfst.
Vette klei ligt te glimmen in het ochtendlicht
En daar kwam ik aan in Oene, bij slager ter Weele op de Houtweg 8 in Oene. Wild zwijn hadden ze vers liggen en ik kon kiezen wat ik wilde. Een stevig stuk filet, wat kleine filetjes om zo te bakken en wat poulet voor een wildschotel. Verder ambachtelijk gemaakte bloedworst en heel dun gesneden  gedroogd geconserveerd vlees en een kilo krabbetjes. Het werd allemaal voor me gevacumeerd en van stickers voorzien. Prima service en ongetwijfeld super kwaliteit. We gaan het proeven (of was het nu smaken?)
Ik vertelde dat ik speciaal naar deze slager toe was gekomen vanwege de bekendheid, met name bij SlowFood. Daar hadden ze tot mijn verbazing nog nooit van gehoord. Achteraf denk ik dat er een artikel stond in het blad van de KNS en niet in het SF magazin.
Dit is een zelfslachtende slager, in een piepklein dorp; het was er behoorlijk druk en zo te zien geen problemen om het hoofd boven water te houden. Ik weet wel waar ik mijn varkens -, c.q. zwijnenvlees in het vervolg ga kopen. We gaan natuurlijk ook de Bentheimer proberen, maar Oene bevalt vast prima.
Terwijl ik terugliep zag ik een kudde brandrode koeien. Het was echt een SlowFood dag. Sandor Schiferli, voormalig voorzitter van "De Ark van de smaak" heeft wat met dit runderras, dus het komt vast nog wel eens in de Ark. Is overigens een zijtak van de MRIJ naar ik begreep dus een fraaie dubbeldoel koe met prima melk, geschikt voor kaas.
Een kudde brandrode runderen.



Geen opmerkingen: