08 november 2011

Hoezo 20%

Links de longen van een roker en rechts van een niet-roker

Onze minister van volksgezondheid heeft besloten om verder af te zien van de subsidiĆ«ring van ontmoedigingsbeleid v.w.b. roken. Algemeen wordt hier schande van gesproken; NL heeft een onbeschaamde 20% rokers onder de volwassen bevolking. Ik kon me dat laatste nauwelijks voorstellen omdat ik juist de indruk had dat in NL aanzienlijk minder wordt gerookt dan in landen als bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. 
Toen ik dat las over dat relatief hoge percentage ben ik er eens op gaan letten, en inderdaad, er wordt in ons land krankzinnig gerookt, maar niet door de volwassen bevolking maar vooral door de jeugd en de jong-volwassenen. Zo zag ik vanmorgen vroeg, het was half tien, een groepje van vier jonge vrouwen en ja hoor, alle vier met een sigaret. Zondag zag ik twee snotjongens van hooguit veertien jaar in de wachtruimte (daar mag het al helemaal niet) beiden een sigaretje roken. Daar helpt geen overheidsbeleid tegen; dat moeten de ouders voorkomen. En zelfs dat helpt niet altijd. Zelfs in mijn eigen gezin met twee ouders uit de gezondheidszorg en ondanks alle voorlichting begon er toch eentje te roken. Ze wist wel dat het heel ongezond was en is vrij snel gestopt.
Dat is dus ook geen kwestie van ermee stoppen maar gewoon er niet mee beginnen en dat is geen overheidstaak maar een taak van de ouders. En voor volwassenen vind ik het, net als de minister, een kwestie van eigen verantwoordelijkheid. Als je echt wilt, dan kun je gewoon stoppen. Ik heb een tweetal verstokte rokers gekend die beiden acuut stopten toen het al te laat was; de ene wegens een torenhoge bloeddruk en de ander wegens geconstateerde longkanker. Dus vertel mij niet dat stoppen niet zou kunnen zonder hulpmiddelen. Kijk maar naar het plaatje boven mocht je dit als roker lezen; dan wil je toch niet meer roken en stop je acuut.

Geen opmerkingen: