16 december 2010

Purmerringvaart


De laatste dagen is er nogal wat gebeurd. Op 13 december werd ik opa en dat heeft al het andere enigszins overschaduwd. En het voorafgaande weekend had ik zulke leuke dingen beleefd!

Zaterdag 11 december was de werkgroep Kwadijkse Vlot in het kader van natuurbeheer een stuk rietland aan het schonen. Afgezien van een actie op Texel bij het herstel van de Zandkuil, het insectenreservaat van Jacques P.Thijsse, was dit mijn eerste activiteit in deze werkgroep. Het was prachtig weer, droog en niet te koud. U ziet mij hier op de foto met wat afgemaaid riet op de riek gestoken. Op die manier hebben we met een aantal mensen een fors stuk land van haar struweel ontdaan. De werkgroep doet dat al meer dan tien jaar op dit terrein aan de Purmerringvaart. De grond wordt verschraald en krijgt natuurlijk ook meer licht. Het effect is dat er in het voorjaar een groot aantal orchissen groeien. Door zgn. mozaïek-beheer wordt zorg gedragen voor de insecten.

Nu was het effect vooral een kerstmaal voor de torenvalk. De muizen, waaronder de zeldzame Noordse woelmuis, werden door het gemaai en het riet ruimen natuurlijk verstoord. We vonden er al werkende ook eentje die door de machine was geraakt, maar er vielen er meerdere ten prooi aan de torenvalk. Nou die schijnen het slecht te hebben vanwege de opkomst van de havikken in dit weinig boomrijke gebied. Een feestmaal was dus wel op zijn plaats.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: