04 december 2010

Ollie B. Bommel


In Nederhorst den Berg staat een schitterend kasteel met een bijzonder smeedijzeren hekwerk. Delen van het kasteel dateren uit de dertiende eeuw, aldus het boekje van het Waterliniepad. Ook meldt dit boekje dat de Maarten Toonder studio's zich in dit kasteel bevonden. Je kunt het op deze foto niet zo goed zien, maar het kasteel heeft wel wat weg van Bommelstein, met mooie hoektorens. Bommelstein vind ik mooier vanwege de fantasiën die Toonder hierin heeft uitgewerkt. De sfeer die hij met enkele strepen wist neer te leggen is toch weergaloos.
Die strips van Bommel ken ik al m'n hele leven zo'n beetje. Mijn vader las al vanaf zo lang ik weet de Nieuwe Rotterdamse Courant die later fuseerde tot NRC Handelsblad. Wie weet nog van die fusie?
Begin jaren 50 waren we met het ouderlijk gezin op vakantie in Katwijk, de plaats die ik al eerder noemde in verband met de St Jacobsvlinder die leeft op het Jacobskruiskruid. En vanuit die tijd ben ik mij bewust van de figuurtjes van Maarten Toonder, toch wel één van de grootste publicisten die wij kennen in NL. Mijn vader liet de krant speciaal doorsturen en op de één of andere manier maakte dat zo'n indruk op mij als 6-jarige dat ik er aandacht aan besteedde, voor het eerst waarschijnlijk.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: