28 december 2010

Glenn Gould en Yehudi Menuhin



Niet te geloven; al surfend op Youtube kwam ik een registratie tegen van een gesprek tussen deze twee groten over een fantasie van Schönberg en de muziek eveneens, uitgevoerd door deze twee reuzen van de muziek. Yehudi vond het ook niet echt mooi zoals hij in het interview zei en wilde graag leren van zijn beroemde vakgenoot Gould. Ongelooflijk om deze twee, door mij zo bijzonder bewonderde instrumentalisten samen te horen.
Als Kathleen Ferrier er ook nog bij zou hebben gezongen......

Het blijft natuurlijk wat wezensvreemde muziek die twaalftoons muziek; je moet ervan houden zal ik maar zeggen. Overigens vind ik de muziek van Schönberg heel wat beter te pruimen dan 35 jaar geleden toen mijn vriend Dick mij met deze muziek deed kennis maken. Via Youtube is het allemaal onder handbereik. Wat een uitvinding toch dat Internet!

Overigens bleek bij het zoeken naar een goed portret van Yehudi Menuhin dat deze, maar vooral ook zijn vader, een immigrant van Israël van het eerste uur, een heel wat genuanceerder beeld van het Midden Oosten conflict hadden dan dat er tegenwoordig opgang doet. Beschamend om te zien hoe zelfs hier het nationalisme van begin 20e eeuw in Europa de grondoorzaak lijkt te zijn van de al zo lang durende ellende. Dankzij Upton Sinclair weet ik daar nu wat meer van af.

Geen opmerkingen: