22 november 2010

Een kongsi tussen gezondheidszorg en voedingsindustrie?

In eerdere Bloggies heb ik al zo mijn twijfels uitgesproken over de invloed van de voeding op het cholesterol gehalte van het bloed. Becel claimt en blijft claimen dat zij producten heeft waar je feitelijk niet zonder kunt zonder dat je je gezondheid in gevaar brengt?!
En dan de pharmaceutische industrie met haar cholesterol verlagers. Uit de zogenaamde Cochrane studie (een hoogst betrouwbare, zgn dubbel blind onderzoek op behoorlijk grote schaal) is gebleken dat het aantal mensen met een verhoogd cholesterol gehalte dat sterft aan een hartlijden wel degelijk daalt onder invloed van cholesterolsyntheseremmers. Dat is dus meegenomen! Edoch, het totaal aantal mensen dat sterft is gelijk in behandelde en onbehandelde groepen. Hieruit moet geconcludeerd worden dat er ook mensen sterven t.g.v. de cholesterolremmers, zij het aan heel andere dingen dan hartlijden. En toch gaat men gewoon door met die "behandeling". Ik heb dat nooit zo begrepen.
Maar vandaag lag er in mijn brievenbus een Magazine van mijn zorgverzekeraar VGZ. Hierin word je serieus verwezen naar een site die direct wordt beheerd door Becel vanwege een zgn. hartleeftijdsbepaling. Zie: www.hartleeftijdcoach.nl Het geheel wordt in het blad benoemd als een "unieke samenwerking tussen VGZ en Becel". Waarom geen unieke samenwerking met Gazelle, een fietsfabrikant. Fietsen is echt goed voor je hart evenals wandelen of andere vormen van gestructureerd bewegen of gewoon wat minder eten op het gewenste gewicht te bereiken.
Ik wil niet weer vervallen in gemopper in m'n Bloggies, maar dit moest me toch even van het hart.

1 opmerking:

Azgrut zei

Het is redelijk logisch dat ze op deze manier "reclame" maken. Een ander eetpatroon is namelijk gemakkelijker dan een andere leefstijl (lees: af en toe eens sporten of op de fiets naar het werk). Voor het eerste hoef je alleen een ander pakje "boter" in je sleep mandje te gooien terwijl je bij het andere op zo een enge fiets moet stappen en niet veilig in je overdekte auto met verwarming kan zitten.

Ik geef je gelijk. Het komt mij een beetje over als een typische: Hier kan je dood aan gaan! hype. Eigenlijk net zoals rokers vaak zeggen, niet rokers sterven ook. Mensen die wel becel gebruiken sterven ook gewoon.

Daarbij is becel ook gewoon vies.