19 juli 2022

Wat een wetenschapper

Na ontbijt en koffie vertrok Roos weer naar Wijhe. Het is voor haar een hele reisweek; donderdag gaan we naar Papendrecht en vrijdag komt Jessy hier bij mij op de flat gezellig bijpraten en eten. 
Al zappend op mijn e-reader kwam ik de biografie van Alexander von Humboldt tegen; een fantastische samenvatting van een bruisend wetenschappelijk leven op heel toegankelijke wijze geschreven door Andrea Wulf. Het boek maakt opnieuw een diepe indruk op mij; ongelooflijk hoe hij in een keur van uiteenlopende wetenschappelijke richtingen de aarde waarneemt; filosofisch maar vooral ook nauwkeurig metend en steeds de juiste conclusies trekkend. Nog ver voor Wegener concludeerde hij al dat Afrika en Amerika ooit aan elkaar vast hebben gezeten; de vorming van de aardkorst door vulkanisme, de samenhang tussen verschillende geologische processen; de evolutie; het is niet te geloven hoe hij op eigen momentum steeds de juiste conclusies trok.
Ik heb er deze dag mee doorgebracht omdat de hitte buiten het niet mogelijk maakte om iets anders te doen dan stil liggend op bed met alle ramen, deuren en gordijnen gesloten niet bewegend te lezen. Was eigenlijk best een lekker dagje al met al. 
Terwijl ik lag te lezen ging af en toe de smartphone. Natuurlijk had ik Hugo gefeliciteerd met zijn 38e verjaardag; 38 jaar geleden was het ook zo zonnig, maar niet zo heet; toen nog geen duidelijke effecten van de klimaatverandering zoals heden. Hij meldde mij dat het de saaiste verjaardag ooit voor hem zou worden. Bij het bezoek aan Londen dit weekend heeft hij Corona opgelopen; al voor de tweede keer begreep ik. Het is een wel verdraaid mutatief virus, net als Influenza. Hij zat in quarantaine in de logeerkamer; arme ziel.
Ik had nog contact met Simon; hij is woonachtig in de buurt van Malaga waar er zo'n hevige bosbrand gaande was. Hij had inderdaad angstige tijd achter de rug; tot op 2 km afstand had de brand gewoed en zij wonen slechts 100 meter van de rand van het bos. Bij ons is het heet, maar daar in Spanje nog een graadje erger. In Italiƫ, de Po vlakte valt de landbouw helemaal om vanwege hitte en droogte; waar gaat dat heen?

Geen opmerkingen: