07 juli 2022

Het kan ook zo

 

Maas Rijn IJsselvee van boerderij Boom en Bosch

Op de weilanden van Boom en Bosch staan in het voorjaar de paardenbloemen te bloeien; dat zie ik niet zo gek vaak bij mijn talloze wandelingen door ons platteland. De weilanden zijn meer groene grasproducerende fabrieksterreinen, zonder bloemetje, maar ook zonder prikkeldraad, maar erg fraai is het niet.
Afgelopen week reed ik langs een van de weilanden langs het fietspad en daar zag ik het prachtige rood bonte vee, de MRIJ koeien van boer Dirk staan; ik ging even verderop melk halen.
Het betreft hier een kleine boer en niet zo'n mega boerderij met honderden koeien en mega grote tractoren; in plaats daarvan een kaasmakerij waaruit de echte boerenkaas gemaakt wordt van de uitstekend daarvoor geschikte melk van dit oud Nederlands runderras; een dubbeldoel koe die niet alleen voor de melkproductie maar ook voor goed vlees zorg kan dragen. Geen miljoen kostende melkrobot, maar een gezellige stal waar de koeien gemolken worden en in de voormalige koude winters op stal stonden. De laatste jaren blijven ze de hele winter buiten. Zo kan het dus ook; ziet er gezellig uit voor de voorbijgangers en uitstekend regionale producten in het kleine winkeltje. EN dat al vele decennia lang!

Geen opmerkingen: