30 juli 2022

Militaire dienst

 Gisteren, op weg naar de zuivelboerderij reed mij een jong stel tegemoet, hand in hand op de fiets; heerlijk zo'n pril jong stelletjes, een jaar of 15, 16 en smoorverliefd, zoals dat, althans in mijn jonge jaren normaal was. Tegenwoordig zie je het maar zelden; zo'n jongen met zijn arm om de schouders van het meisje, of zoals dit jonge stel lekker samen op de fiets. Emancipatie? Ik weet het niet, maar denk wel eens dat dat eeuwige gamen van die jongens op de computer, de spanning van het "vechten", oorlogje spelen in space game alle fysiologische elementen, die de biologische interesse voor de andere sexe uitmaken een beetje zijn ondergesneeuwd.
Anderzijds speelt, zo maakte Roos mij duidelijk heden een signaal van grote frustratie onder jonge mannen; misschien iets minder jong dan de 16 jaren als hierboven geschetst, maar toch nog in de studententijd. Zie je zo'n troep eensgezind geklede "heren" aan een gezamenlijk diner zitten en luisterend naar onzinnige, beschamende woorden van een tafelpraeses; het incident waarin de vrouw tot meerdere malen aan toe wordt geduid tot iets wat ik hier niet aan het scherm ga toevertrouwen. Ik heb het over het Amsterdams studenten corps, "vroegig" een vereniging waarvoor men respect had; nu minder denk ik, als het corps al niet ontbonden gaat worden.
Overigens was het vroeger ook niet altijd rozengeur en maneschijn; ik denk aan het incident op het Centraal Station waarbij mariniers, eveneens jonge mannen - die nog wel onder de wapenen waren - onderling georganiseerd de nozems te lijf gingen omdat deze onverlaten de meisjes van deze jonge mannen lastig vielen wanneer zij hun verloofdes hadden uitgezwaaid op zondagavond, wanneer die terug moesten naar de kazerne. Ik kan mij niet herinneren of "de maatschappij" het de mariniers kwalijk nam of er eigenlijk wel mee instemde dat zij deze onverlaten een lesje hadden geleerd. Zij namen het in ieder geval wel op voor hun vrouwen.
Wat is nu het opmerkelijk verschil tussen de huidige jonge man en die mariniers? Zou die militaire dienst van "vroegig" dan toch pas een "echte man" van je maken? Dat zei men destijds wel trouwens: "je diensttijd maakt een echte man van je!" Ik weet het niet; het disciplineert wel in ieder geval.

Geen opmerkingen: