25 juli 2022

Tekort aan zuurstof

 Hoe oud zal ik geweest zijn? Precies weet ik het niet maar ik moet toen toch al enig chemisch besef hebben gehad want ik maakte me er een beetje zorgen over dat we door het verbranden van kolen de zuurstof uit de atmosfeer gebruikten en dat we die voor onze ademhaling nodig hadden. Kennelijk had ik er geen idee van dat de hoeveelheid zuurstof in onze dampkring zo ontzettend groot was; 20% van de atmosfeer bestaat uit zuurstof. En weet u hoe die is ontstaan? Waarschijnlijk denkt u door de planten die CO2 omzetten nodig hebben voor hun groei en daarbij zuurstof afscheiden. Dat is slechts gedeeltelijk waar; de meeste zuurstof is in de miljarden jaren die de aarde oud is gemaakt door bacteriën, de stromatolieten die groeiden in ondiepe delen van de zeeën en in die onmetelijke hoeveelheid tijd de atmosfeer enorm hebben veranderd; vrije zuurstof was er nog niet voordat die micro organismen aan de productie begonnen en daardoor een enorme uitsterving veroorzaakten onder de micro-organismen die niet tegen dit agressieve gas konden. 
Later begreep ik dat de verbranding van kolen en olie de hoeveelheid zuurstof niet in gevaar zouden brengen omdat daar enorm veel van was maar in de jaren zeventig vernam ik dat de CO2 die bij die verbranding vrijkomt een broeikas effect heeft en dat daardoor het klimaat zou veranderen. 
Aanvankelijk verwachtte ik dat er ontwikkelingen op gang zouden komen om alternatieve mogelijkheden van energie ontwikkeling, met name zon en wind - op gang zouden komen en dat er gewerkt zou worden aan opslag van energie, maar weinig tot niets van dat al. Tevens dacht ik dat het niet zo'n vaart zou lopen en dat het lang zou duren, maar dat is inmiddels wel onjuist gebleken; we zitten nu middenin de aanloopfase en het gaat nog veel erger worden. Hitte, droogte, stormen, overstromingen en daardoor vluchtelingen, hongersnood, oorlog en alle andere paarden van de apocalyps. 

Geen opmerkingen: