20 juli 2022

Alexander zag het al

 


Alexander Humboldt, later "von" Humboldt, had een uitzonderlijk groot universeel wetenschappelijk inzicht waarvan Andrea Wulf in de biografie over zijn leven zeer indringend weet te verhalen. Zijn grote bekendheid heeft hij verworven met zijn 5 jarige wetenschappelijke onderzoeksreis door het Zuid Amerikaanse continent. Waar ik nu op wil duiden is dat hij bij die reis al opmerkte wat een onthutsend desastreuze uitwerking het kolonialisme van de westerse mens op dit van nature zo evenwichtig landschap had. In dit geval waren het de Spaanse kolonisten die het land puur voor de winst exploiteerden en een woestenij veroorzaakten en dat met "behulp" van de door Humboldt zo verafschuwde slavernij. Hebzucht was de drijfveer van dit uitbuitingsgedrag dat kennelijk vooral bij de westerse mens was en is ingebakken. Kijk maar eens wat andere koloniale bezetters hebben aangericht in Congo en Nederlands Indië, zoals indrukwekkend werd beschreven door David van Reybrouck in zijn twee epische werken.
Reybrouck noemde het in zijn lezing al dat wij heden de toekomst aan het koloniseren zijn met vergelijkbare gevolgen, het achterlaten van een woestenij; het koloniseren van de toekomst.
Nu heb ik een boek onder handen/ogen met de onheilspellend titel "The uninhabitable earth" van David Wallace-Wells; ik word er helemaal naar van als ik lees wat er kan gaan gebeuren als we niet per direct stoppen met de emissie van CO2 oftewel met het gebruik van fossiele brandstoffen; dat gekke lied: "het is gedaan met die ouwe sopraan", schiet mij telkens te binnen als ik aan de toekomst van de mensheid denk. Ik hoop maar dat de mensheid zijn door Linnaeus toegekende naam: "Homo sapiens sapiens" waar zal kunnen maken maar heb er een hard hoofd in. Ik vrees dat er een uitgewoonde aarde zal resteren net als die door de Spanjaarden uitgewoonde gebieden destijds al in Zuid Amerika. 

Geen opmerkingen: