10 mei 2021

Misleiding?

 Misschien heb ik te veel "nieuws" gelezen over de verkiezingen in de VS of te veel opgestoken uit het boek "Een beloofd land" van voormalig president Barack Obama en uit het boek van Valerie Trouet; het gevoel voor misleidende informatie begint bij mij toch sneller op te spelen dan in vroeger tijden.
Een stevige discussie tussen Asbjörn en mij over de (klimaat?) problemen die heden op het niveau van de hele aarde spelen waren daarvoor de aanleiding. Ik vertelde hem zaterdag dat zoon Hugo bij me langs zou komen en dat we ons zouden verlustigen aan twee enorme ribeyes die Hugo mee zou nemen van de slager waar hij zaterdag zou werken. Te laat realiseerde ik mij dat Asbjörn vegetariër was; de reden daarvoor kende ik niet zo, maar was kennelijk de impact die vlees eten op het milieu heeft. Hij beweerde zelfs dat vleesgebruik met stip als de grootste vervuiling beschouwd werd. Ik vroeg mij af hoe hij tot die conclusie kon zijn gekomen; uit diverse informatiebronnen is mij heel duidelijk geworden dat punt 1 de overbevolking de grootste bedreiging voor ons bestaan op lange termijn vormt en daar direct mee samenhangend het gebruik van fossiele brandstoffen als steenkool en olie; het klimaatprobleem door de toenemende concentratie van het broeikasgas CO2, zonder twijfel de grootste bedreiging voor de planeet.
Natuurlijk zie ik ook met lede ogen het steeds verder oprukken van plantages met sojabonen om aan vleesvee op te voeren; industriële veehouderij vind ik weerzinwekkend, dus die kant van het vegetarisme bewonder ik, zoals de grondslag van de Partij voor de dieren.
Maar om de veehouderij en de vleesconsumptie te bestempelen als de grootste vervuiler komt mij als zeer onwaarschijnlijk voor. Asbjörn vertelde mij dat reportages van Netflix daar heel duidelijk over waren en toen startte bij mij het gevoel van argwaan. Ik heb nog geen van de vegetariërs met trots horen zeggen dat ze de auto hadden weg gedaan of dat ze niet meer met het vliegtuig zouden "reizen", dus het gevoel voor urgentie ontbreekt volledig, terwijl dat wel gesuggereerd wordt met fanatiek vegetarisme.
Zou het niet weer de energie lobby kunnen zijn die de zgn. documentaires van Netflix financiert teneinde de jonge mensen milieu zand in de ogen te strooien?


Geen opmerkingen: