25 mei 2021

De groei zit er in!

 Ooit heb ik gelezen dat de bij de militaire keuring voor het leger van Napoleon bleek dat de jonge mannen gemiddeld slechts 1.60 meter waren. Kom daar tegenwoordig maar eens om. Door de verbeterde voedingstoestand zijn de jongeren tegenwoordig aanzienlijk langer geworden; met mijn 1.76 meter ben ik tegenwoordig maar een onderdeurtje. En eet je als mens veel en veel te veel dan word je dik; adipositas doordat er veel voedsel beschikbaar is; volumineuzer dus. 
En nu heb ik dit jaar heel sterk het gevoel dat dit nu ook het geval is bij planten, met name bij de paardenbloem. Natuurlijk kennen we dit voorjaar een bijzonder stevige regenval; dat zou natuurlijk kunnen verklaren waarom de paardenbloemen het dit jaar zo uitbundig doen, maar ik heb in mij 73 jarig leven nog nooit zulke grote bladeren aan de paardenbloemen gezien als dit jaar; het lijken soms wel struiken andijvie?! En het heeft toch echt wel eens vaker in het voorjaar stevig geregend.
Maar ja, realiseert u lezer zich dat het voedingsaanbod voor planten de laatste decennia ook enorm is toegenomen? Nee, niet hetgeen wat uit de grond komt, maar juist hetgeen waarmee een plant zijn groei bestendigt: CO2, ja juist, dat verdomde gas dat ook ons klimaat doet veranderen. Het vormt slecht een zeer klein percentage van de gassen die wij inademen, "zeg maar" de lucht, maar het is inmiddels wel ongeveer anderhalf maal zo veel als dat er pakweg honderd jaar geleden en daarvoor in de lucht zat. Dus net als wij moderne mensen zijn gaan groeien doordat er meer te eten viel doen ook de paardenbloemen dat. Hebben anderen deze waarneming ook gedaan?
Helaas heb ik ook ergens gelezen dat voedingsplanten die onder laboratoriumomstandigheden waren gekweekt met kunstmatig samengestelde atmosferen minder voedingswaarde hadden indien de atmosfeer meer CO2 bevatte. Het is dus de vraag of deze groeiverbetering ook meer waardig voedsel zal doen produceren. Ik vraag me zelfs af of het afnemend aantal insecten dat ik in de natuur vaststel niet ook mede wordt veroorzaakt door een vermindering van de voedingswaarde van de wilde planten voor de insecten. Waartoe kan dit allemaal gaan leiden?

Geen opmerkingen: