11 april 2021

Weer eens cassoulet maken

Foto uit boek "In de Franse keuken"

Wat een gedoe is dat zo'n cassoulet maken. Ik heb lang gepuzzeld destijds voordat ik een redelijk werkbaar voorschrift had gemaakt vanuit het onvolprezen boek: "In de Franse keuken" van TimeLife i.s.m. Parool, een boek uit 1971 en vol van die heerlijke gerechten waar ik in de jaren zeventig met alle vakanties naar Frankrijk met Lien en later met Anneke van heb genoten. Kom daar nu eens om in Frankrijk; misschien in een doodenkel ouderwets chique restaurant dat je die oorspronkelijke super keuken nog kunt proeven. Toen ik vrij langdurig met Peter C. in Frankrijk de slagvelden van WO I bezocht heb ik zelfs in plaatsjes waar ik ooit fantastisch had gegeten, gewoon bij een klein onbeduidend restaurantje, slaagden we er niet in om iets dergelijks terug te vinden; wel eindeloos veel pizzeria's en snackbars; dat was voor mij een enorme teleurstelling. Gelukkig heb ik met Roos in Luik een restaurant gevonden waar je nog terecht kunt voor veel van dat ouderwetse heerlijks. Maar de cassoulet moest ik vandaag toch echt zelf maken. Ik deed dat aan de hand van mijn bewerking van dat hier boven genoemde recept uit het boek.
Was een hele klus waarbij bleek dat het eendenvlees dat ik had gekocht al helemaal toebereid was en dus niet in stukjes was te verdelen. Had ik gewoon zo moeten laten en gewoon direct in de cassoulet had kunnen verwerken. Ook voor de tomaten gebruikte ik een pak passata; werkt vast ook wel. Ik maakte de cassoulet zo ver af dat hij alleen nog maar van bovenlaag moet worden voorzien en afgebakken worden. Dat gaan we dinsdag doen. Roos had voor vanavond haringsalade met bieten op het menu en daarbij maakte ik nog vla als dessert.


Geen opmerkingen: