05 april 2021

Voor de tweede keer?!

 Het was nog vroeg, de zon was nog niet echt op, het waaide; in de keuken hoorde ik het gezang van een merel; ik deed de keukendeur open en hoorde tal van natuurgeluiden; de merel, een koerende duif, een vink in de verte en dat tegen de achtergrond van de wind die ruiste in de takken. Ik bleef geruime tijd staan luisteren; heerlijk zo vroeg, die stilte en nog geen auto's vanwege het vroege uur. Er stond nog wat thee van gisteren; ik warmde een beker thee op in de magnetron.
Eerst maar eens een ganzeneitje gekookt; 6 minuten, schatte ik zo nadat het water kookte; was correct. Die schaal is zo keihard dat ik het hoedje er maar met moeite af kreeg; het wit van het ei was veel harder dan van een kippenei; de dooier was steviger, maar heel goed binnen te houden met een beetje zout. Het zal een hele klus worden om al die eieren te verwerken. Maar moedig ben ik begonnen met een eerste spektaart. Moet er wel weer een beetje in komen, want je moet toch anders omgaan met ganzeneieren dan met kippeneieren; die laatste zijn gewoon veel wateriger. Wil je wat met ganzeneieren dan moet je die een beetje verdunnen met room bijvoorbeeld en voor de spektaart moet je niet louter dooiers gebruiken, maar het hele struif. Voor vla natuurlijk wel de pure dooiers.
Ik zette een pot koffie, maar toen ik wilde inschenken zag ik dat ik opnieuw had vergeten om koffie in het filter te doen; dat was nu al de tweede keer binnen een paar maanden. Ik vrees dat ik nu toch wel echt oud begin te worden.
En nu eindelijk ben ik aan de filosofische roman "Zen en de kunst van het motoronderhoud" begonnen; een cultboek uit de zeventiger jaren; moet het escht een keer lezen. In zo'n buitenboekenbiebje stond een exemplaar dat ik enkele weken geleden maar heb meegenomen. Was er al een paar keer in begonnen, een aanloop genomen, maar nu heeft het me te pakken. Best wel moeilijk om de aandacht erbij te houden; ik ervaar het als lastig begrijpbaar wat nu de boodschap van de filosofie is, maar het spreekt me wel aan merkwaardig genoeg.
Roos en ik zouden vandaag van Mooi Veluwe naar de Zwarte Boer gaan wandelen, de track die ik afgelopen vrijdag heb gelopen; helaas is het weer niet echt geschikt om te wandelen, althans dat vinden wij. Zojuist zag ik het merkwaardige fenomeen van een sneeuwbui in de felle zon; was snel over.

Geen opmerkingen: